Nordic Walking poles.

Het belangrijkste dat u nodig heeft bij Nordic Walking zijn de Nordic Walking poles (stokken).

Verwar Nordic Walking stokken niet met de zogeheten wandel/trekkingstokken! Nordic Walking poles zijn langer, hebben een ander handvat en punt en de flexibiliteit van de stokken is speciaal afgestemd op Nordic Walking.

De beste poles hebben een vaste lengte en zijn gemaakt van carbon of aluminium. Poles van carbon (koolstof) zijn zeer sterk en licht en dempen uitstekend! Aluminium stokken zijn iets zwaarder en dempen minder. Bekende A-merken van poles zijn: Exel, Swix en Leki.
De lengte van de poles is belangrijk. Om de juiste pole-lengte te bepalen is er de simpele formule 0,68 x de lichaamslengte. Voorbeeld: uw lengte is 183 cm. De berekening is dan 0,68 x 183 = 124,44 de juiste stoklengte is dan 125 cm.
Onderstaande tabel geeft u houvast bij het kiezen van de juiste lengte:

Lichaamslengte

Lengte van poles

150 cm

100 cm

155

105

160

110

165

110

170

115

175

120

180

120

185

125

190

130

195

130

200

135


Instellen van de straps
, klik <hier>

Wandelschoenen

U kunt met lichte, soepele wandelschoenen uitstekend Nordic Walken! Omdat u met Nordic Walking sneller loopt dan met gewoon wandelen, is het nog belangrijker dat uw schoen goed afwikkelt en goede steun en demping geeft aan de hiel. Ook de zool is van belang: wanneer u veel over onverharde en oneffen paden loopt, heeft u veel baat bij een grof profiel van de zool. Merken als Asics  en Meindl hebben al speciale Nordic Walking schoenen op de markt gebracht.

Kleding

Fitheidsniveau, stofwisseling en koudetolerantie zijn voor iedereen verschillend. En natuurlijk zijn de weersomstandigheden en de temperatuur bepalend voor wat u aandoet. Voor een persoonlijk advies kunt u daarom het beste terecht bij een gespecialiseerde sport- of kledingzaak.
Over het algemeen geldt het volgende:

 

Accessoires

Hartslagmeter
Wanneer u intensiever wilt gaan lopen, of om medische redenen, heeft u baat bij een hartslagmeter om uw intensiteit te controleren of uw conditie te optimaliseren. Er zijn vele modellen en merken in de handel. Er zijn ook modellen die uw trainingsgegevens opslaan.
 
GPS apparaat
Niet alle routes op Nordicwalkingnet.nl zijn bewegwijzerd. Maar wel zijn van alle routes de GPS data beschikbaar. GPS staat voor Global Positioning System. Een GPS apparaat stelt vast waar u bent en, afhankelijk van het model, helpt u bij het zoeken van de route (navigatiefunctie). Vooral de polsmodellen zijn erg handig voor Nordic Walking, omdat u zo poles niet hoeft af te doen. De bekendste fabrikanten van outdoor- en sport GPS’sen zijn Garmin en Magellan.

Bidon
Tijdens uw Nordic Walking tocht verliest u vocht. Zeker bij tochten langer dan een uur is het aan te bevelen een bidon met water of een energy drink mee te nemen. Met speciale bidonhouders (gedragen om uw middel), heeft u geen enkele hinder van de bidon tijdens het Walken.

Rugzakje
Hoewel u er meer van gaat transpireren, kan het zeker bij langere tochten handig zijn een kleine rugzak mee te nemen. Deze rugzakjes zijn er in vele soorten en maten. Het belangrijkste is dat de rugzak lekker zit en zo goed mogelijk het transpiratievocht van de rug afvoert.