Welkom op de kruidenpagina van TheBen.
Op deze pagina wil ik u het een en ander vertellen over kruiden, melanges en seasoning.
We hebben standaard allemaal wel zout en peper in de kast staan, maar wist u
dat ook daarin allerlei soorten bestaan. De JOZO zout kennen we wel, maar heeft
u ook grof zeezout, pekel, Thais zeezout of steenzout ??
Laten we dan maar ophouden over peper, daarin kennen we zo'n 30 verschillende
soorten.
Toch wil ik u graag meer vertellen over kruiden, omdat we daar zoveel uit kunnen
halen en de smaak van onze creaties zo geraffineerd mee kunnen maken.
Wat is het verschil tussen kruiden of specerijen?
Kruiden en specerijen worden vaak in een adem genoemd. Er is wel
degelijk verschil: kruiden zijn vaak groene planten of blaadjes daarvan, met een
kruidige en niet al te scherpe smaak. Ze groeien in een gematigd klimaat.
Specerijen zijn afkomstig van verschillende delen van planten of bomen. Ze
groeien voornamelijk in een tropisch klimaat. Het kunnen zaden (bijvoorbeeld
anijs), schors, vruchten (peper), bloemknoppen (kruidnagel) of wortels (gember)
zijn. Specerijen hebben een scherpere smaak dan kruiden.
We kunnen natuurlijk ook zelf kruidenmelanges maken, dit noemen we seasonings.
Hieronder volgen een paar recepten:
Seasoning pikant voor witvlees
Seasoning pikant voor roodvlees
Seasoning pikant voor
vis
Verklarende woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands + uitleg van alle kruiden.
Holzfäller Fleisch Krautermix by theben.nl
Caribische Jerk
kruidenmix
Jamaicaanse Jerk
Pulled pork rub kruidenmix by TheBen
Tandoori marinade
Kip Tandori op TheBen's style
Thaise boemboe
Thaise
currypasta’s
Thaise Red Curry of rode curry
(easy way)
Vindaloo pasta (zelf maken)
basis marinade voor pittige Indiaase curry
Wildkruidenmix