Welkom op de kruidenpagina van TheBen.

Op deze pagina wil ik u het een en ander vertellen over kruiden, melanges en seasoning.

We hebben standaard allemaal wel zout en peper in de kast staan, maar wist u dat ook daarin allerlei soorten bestaan. De JOZO zout kennen we wel, maar heeft u ook grof zeezout, pekel, Thais zeezout of steenzout ??
Laten we dan maar ophouden over peper, daarin kennen we zo'n 30 verschillende soorten.
Toch wil ik u graag meer vertellen over kruiden, omdat we daar zoveel uit kunnen halen en de smaak van onze creaties zo geraffineerd mee kunnen maken.

Wat is het verschil tussen kruiden of specerijen?
Kruiden en specerijen worden vaak in een adem genoemd. Er is wel degelijk verschil: kruiden zijn vaak groene planten of blaadjes daarvan, met een kruidige en niet al te scherpe smaak. Ze groeien in een gematigd klimaat.
Specerijen zijn afkomstig van verschillende delen van planten of bomen. Ze groeien voornamelijk in een tropisch klimaat. Het kunnen zaden (bijvoorbeeld anijs), schors, vruchten (peper), bloemknoppen (kruidnagel) of wortels (gember) zijn. Specerijen hebben een scherpere smaak dan kruiden.

We kunnen natuurlijk ook zelf kruidenmelanges maken, dit noemen we seasonings.
Hieronder volgen een paar recepten:
Seasoning pikant voor witvlees
Seasoning pikant voor roodvlees
Seasoning pikant voor vis

Griekse Gyroskruidenmix

TheBen's Indiase curry pasta

Verklarende woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands  + uitleg van alle kruiden.

Baharat

Biefstuk of steakkruiden

Chinees Vijfkruidenpoeder

Garam Masala

Griekse kruidenmix

Italiaanse kruidenmix

Harissa kruidenmix

Holzfäller Fleisch Krautermix by theben.nl

Caribische Jerk kruidenmix
Jamaicaanse Jerk

Kerriepoeder

Rub - chickenmix BBQ kruiden

Libanees kruidenmengsel

Mexicaanse kruidenmixen

Paella

Piri Piri kruiden

Pulled pork rub kruidenmix by TheBen

Ras Elhanout

Saté marinade a la Ben

Shoarmakruidenmix

Taco kruidenmix

Tandoori marinade
Kip Tandori op TheBen's style

Teriejaki marinade

Thaise boemboe
Thaise currypasta’s
Thaise Red Curry of rode curry (easy way)

Vadouvan

Vindaloo pasta (zelf maken)   basis marinade voor pittige Indiaase curry

Wildkruidenmix