Abon |
Gebakken uiteengeplozen vlees |
|
Acar |
Tafelzuur van vruchten of groenten in azijn |
|
Acar bandeng |
Zure bandeng (soort van zeevis) |
|
Acar Campur |
Gemengd tafelzuur |
|
Acar |
Ingemaakt zuur |
|
Acar babi |
Acar van varkensvlees |
|
Acar bawang |
Ingemaakte uien |
|
Acer bawang timur |
Acar van uitjes |
|
Acar campur |
Gemengde acar |
|
Acar campur zonder bumbu |
Gemengde acar zonder specerijen |
|
Acar ikan gurami |
Zure zoetwaterkarper |
|
Acar ketimun |
Komkommer in het zuur |
|
Acar kuning |
Zuur groentegerecht met koenyit |
|
Acar manis |
Zoetzuur |
|
Acar matang |
Toebereide groenten in het zuur |
|
Acar mentah |
Rauwkost in het zuur |
|
Acar palmiet |
Acar van het hart van de palmkroon |
|
Acar rawis |
Hete zoetzure groenten |
|
Acar rebung |
Jonge bamboe in het zuur |
|
Acar telur |
Zuur ingemaakte eieren |
|
Acar telor |
Eieren in het zuur |
|
Aci |
Tapiocameel |
|
Adas |
Venkel of anijs |
|
Adas manis |
Anijs |
|
Agar-Agar |
Soort gelatine in stangen |
|
Adoek |
Roeren |
|
Adonan |
Mengsel, deeg en uit zeewier bereid |
|
Alur |
Zeeplant |
|
Ajam |
Kip | |
Akar |
Wortel |
|
Aker | zeeplant | |
ALU | Indiaase aardappel | |
Ampas tebu |
Uitgeperst suikerriet |
|
Ampela Ayam |
Kippenmaagjes |
|
Amsoi |
Chinese andijvie |
|
Ananas | pineapple, nanas, pina, annasi, vadra, de vrucht van de ananas. | |
Andèwi |
Andijvie |
|
Anggur |
Wijn |
|
Angkah |
Rode rijst |
|
Angsa |
Eend |
|
Ang Sio Hie |
Visgerecht |
|
Antroewa | Bittere groentesoort | |
Arbei |
Aardbei |
|
Arènmeel |
Meel van de Arenpalm |
|
Arènsuiker |
Bruine Javaanse suiker |
|
Asam of Asem |
Tamarinde |
|
Asam-garam |
Tamarinde en zout |
|
Asam manis |
Zoetzure asem |
|
Asam pedas |
Een heet-zuur sausje |
|
Asamwater |
Tamarinde water |
|
Asapi |
Roken van vlees en vis |
|
Asem | Tamarinde, het samengeperste vruchtvlees van de vruchten van de tamarindeboom, alternatief is azijn | |
Asin |
Zout, gezouten |
|
Asinan |
Groenten en vruchten met azijn/zout |
|
Ati |
Lever |
|
Atjar | Ingemaakt zuur | |
Aubergine | eggplane, terong, terung, talong, vambotu, ngai gwa, chie tse. | |
Awug-awug |
Gerecht van kleefrijstmeel |
|
Ayak |
Zeef |
|
Ayam |
Kippenvlees |
|
Ayam biang |
Hen |
|
Ayam belanda |
Kalkoen |
|
Ayam bumbu besengek pedas |
Kip met speciale saus bereid |
|
Ayam di bulu |
Kip in bamboe |
|
Ayam Jago |
Haan |
|
Ayam goreng |
Gebraden kip |
|
Ayam masak kemiri |
Kip met kemiri breid |
|
Ayam masak mosterd |
Kip met mosterd bereid |
|
Ayam panggang |
Geroosterde kip |
|
Ayam semur |
Gesmoorde kip |
|
Ayam taoco |
Kip bereid met dikke sojabonensaus |
|
Ayer Belanda |
Sodawater |
|
Ayer taJin |
Rijstewater |
|
Ayer garam |
Pekel |
|
Ayer minum |
Drinkwater |
|
Ayer susu |
Melk |
|
|
|
|
Babal |
Jonge nanka |
|
Babar |
Soort zeevis |
|
Babat tawon |
Pens |
|
Babat tebel |
Dikke pens |
|
Babati tipis |
Dunne pens |
|
Babi |
Varkensvlees |
|
Babi kecap |
Varkensvlees met sojabonensaus bereid |
|
Babi kuning |
Varkensvlees met geel sausje |
|
Babi panggang |
Geroosterd varkensvlees |
|
Babi susu |
Speenvarken |
|
Babi cien |
Naam van een gerecht met varkens vlees |
|
Babon |
Leghen |
|
Badang |
Soort zeef |
|
Bajem | Spinazie | |
Bakso ikan |
Visballetjes |
|
Bakso udang |
Garnalenballetjes |
|
Bambu tali |
Sterk uitstoelende bamboe |
|
Bakar |
Branden, droogbakken, roosteren |
|
Bakkeljauw | Gedroogde zoute vis, te vergelijken met stokvis | |
Bajigur |
Drank van koffie, kokosmelk en suiker |
|
Bakwan |
In olie gebakken versnapering |
|
Bamboe | Bamboe | |
Bami |
Chinese pasta |
|
Bandeng |
Makreel |
|
Bandeng bumbu kecap |
Bandeng met sojabonensaus bereid |
|
Bangkuang |
Knolplant |
|
Basah |
Nat met een sausje |
|
Basilicum |
basil, selasih, kemangi, selaseh, belanoi, sulasi,
suwenda-tala, manduratala, rau que, sabzah, tulsi, gulai tulsi. Een aromatisch kruid dat veel gebruikt wordt in de Mediterranese keuken en de Aziatische keuken. |
|
Bawang |
Uien |
|
Bawang goreng |
Gefruite uien |
|
Bawang merah |
Rode uien |
|
Bawang putih/poetih |
Knoflook |
|
Bayam |
Spinazie |
|
Bèbèk |
Eend |
|
Bebotok alur |
Gerecht van een soort zeeplant |
|
Belado |
Met pepers |
|
Belimbing |
Vruchtsoort |
|
Belimbing-wulu |
Zure vrucht |
|
Belinjo |
Nootachtig vruchtje |
|
BeloJoh |
Jonge vis |
|
Belut |
Aal, paling |
|
Beras |
Ongekookte, rauwe rijst |
|
Beras ketan |
Kleefrijst |
|
Beras merah/angkah |
Rode rijst |
|
Berendi |
Brandwijn |
|
Berisi |
Gevuld |
|
Betung/betoeng |
Grote bamboe |
|
Bieslook |
Dit kruid is familie van de ui en heeft een lekkere, lichte uiensmaak. Kook bieslook NOOIT mee, anders verliest het zijn smaak. |
|
Biridan |
Zoete ronde meelkoekjes |
|
BiJi/bidji |
Zaad, pit |
|
BiJi delima |
Granaatappelpitten |
|
BiJi salak |
Naam van een koek |
|
Biengka |
Kokoskoekje |
|
Bihun |
Chinese vermicellisoort |
|
Bir |
Bier |
|
Biri-biri |
Schaap |
|
Bistik |
Biefstuk |
|
Boeboer | Pap | |
Boemboe | specerij, kruid | |
Bonekruid | Is een scherp van smaak en wordt gebruikt voor een gebonden saus extra te kruiden. Bijv. blanke saus voor bij tuinbonen. | |
Bloemkol |
Bloemkool |
|
Boencis | Sperziebonen | |
Booncis |
Sperziebonen |
|
Booncis irisan |
Snijbonen |
|
Brambang |
Rode uien |
|
Beras bubun |
Kleinkorrelige rijstsoort |
|
Beras jagung |
Maismeel |
|
Beras |
Ongekookte rijst |
|
Brambang |
Rode sjalotten |
|
Bras |
Ongekookte rijst |
|
Bras Ketan | Kleefrijst | |
Bras Merah | Rode rijst | |
Brengkessan |
Langwerpige rollen |
|
Brengkassan udang |
In bananenblad geroosterde garnalen |
|
Buah |
Vrucht |
|
Buah angor |
Druif |
|
Buah kenari |
Amandel |
|
Buah nanas |
Ananas |
|
Buah pinggang |
Nier |
|
Bubuk |
Poeder |
|
Bubur |
Pap |
|
Bubur bajan |
Spinaziepap |
|
Bubur guri |
Soort pap |
|
Bubur kacang iJo |
Pap van kleine groene erwten |
|
Bubur ketan hitam |
Pap van zwarte kleefrijst |
|
Bubur ketan putih |
Pap van witte kleefrijst |
|
Bubur sumsum |
Soort rijstemeelpap met pandan |
|
Bulan-bulan |
Vissoort |
|
Bumbu |
Specerijen |
|
Bumbu kemiri |
Brengkessan met kemiri breid |
|
Bumu kuning |
Geel sausje |
|
Bumbu pokkah |
Specerijen voor de pokkah |
|
Buncis |
Boon |
|
Buntut |
Staart |
|
Bubtut kerbu |
Vis-, kabeljauw-, karbouwenstaart |
|
Burung |
Vogel |
|
Burung dara |
Duif |
|
Burung puyuh |
Kwartel |
|
|
||
Cabai Jawa |
Lange Spaanse peper |
|
Cabé |
Spaanse peper |
|
Cabik |
Jonge kakap (vis) |
|
Cakar Ajam |
Gefrituurde lekkernij |
|
Campur |
Door elkaar mengen |
|
Campuran |
Mengsel |
|
Cao gudir |
Waterpudding van agar-agar |
|
Cao nenas |
Koele drank met fijngesneden ananas |
|
Cassave | Aardvrucht die kan worden vervangen door aardappelen | |
Cèlèng |
Wild zwijn |
|
Cendol |
Dikke meelpap in ijswater of klappermelksiroop |
|
Cendol santan |
Cendol met klappermelk |
|
Cengkeh |
Kruidnagel |
|
Ceplok |
Spiegelei |
|
Ceremé |
Kleine gele zure vrucht |
|
Cétéh |
Gedroogde runderhuid |
|
Cintalo |
Gezouten garnalen |
|
Cin Cao |
Gekookt zeewier |
|
Citi |
Gedroogde runderhuid |
|
Citroenblad | kaffir lime leaf, daun jeruk purut, daun jeruk sambal, daun jeruk | |
Citroengras | lemon grass, sereh, srai, sra, ghanda, zabalin, beung masu tso. | |
Ccobek |
Vijzel |
|
Cuka |
Azijn |
|
Cukal |
Jonge kakap (vis) |
|
Coklat |
Chocolade |
|
Cumi |
Inktvis |
|
|
|
|
Dadar |
Omelet |
|
Dadar isi |
Gevulde omelet |
|
Dadar kepiting |
Omelet met krab |
|
Dadar udang |
Omelet met garnalen |
|
Daging |
Vlees |
|
Daging anak lempu |
Kalfsvlees |
|
Daging sapi |
Rundvlees |
|
Daging sapi kaleng |
Corned beef |
|
Daging sop |
Soepvlees |
|
Daing |
Gedroogde vis |
|
Daon | blad van de laurier, iets anders van smaak dan de Europese laurierblaadjes. | |
Daon djeroek nipis | Citroenblad | |
Daon djeroek poeroet | Citroenblad | |
Daon katjang | Blad van een bonensoort | |
Daon koetjai | Soort uienblaadje | |
Duan bawang |
Uienblaadjes |
|
Daun jambu kelutuk |
Blad van een vruchtsoort |
|
Daun jeruk nipis |
Blad van een kleine citroensoort |
|
Daun jeruk lima |
Sinaasappelblad |
|
Daun jeruk purut |
Citroenblad |
|
Daun jintan |
Komijnblad |
|
Daun kacang |
Blad van een boomsoort |
|
Daun kelampes |
Soort kruidnagel |
|
Daun kemangi |
Kruid met geurige bloesem |
|
Daun kunjit |
Curcumablad |
|
Daun kucai |
Soort uienblaadjes |
|
Daun melinju |
Bladeren van de melinju-boom als groenten gebruikt |
|
Daun pandan |
Geurig blad van palmachtige boom |
|
Daun salam |
Soort laurierblad |
|
Daun sesawi |
Blad van de mosterdplant |
|
Daun selderie |
Selderieblaadjes |
|
Daun suji |
Blad wordt gebruikt als kleurstof |
|
Dedek |
Zemelen |
|
Delima |
Granaatappel |
|
Dembaran |
Naam van een gerecht |
|
Demploh-durian |
Duriankoek |
|
Dendeng |
Gedroogd, gekruid vlees |
|
Dengdeng belado |
Dengden met Spaanse pepers |
|
Dideh |
Bloedkoek |
|
Dingin |
Koud |
|
Djagoeng | Mais | |
Djahé | Gemalen gemberwortel poeder. wortel van de gemberplant | |
Djamoer koemping | Soort paddestoel, muizenoortje | |
Djawa | Javaans | |
Djeroek Poeroet | blad van de citrusplant met kleine citroentjes. | |
Djintan | Gemalen komijn poeder | |
Dodoh mentoh |
Klapstuk |
|
Dodol |
Kleverige koek van kleefrijst |
|
Doroh |
Jonge kip |
|
Dragon |
Is een delicaat kruid uit de Franse keuken. Kruid wordt voornamelijk
gebruikt voor het op smaak maken van biefstuk, omelet en vis. Ingemaakt in azijn is het geschikt voor een fijne dressing. |
|
Dulcine |
Braad- of bakolie |
|
Durian |
Zeer sterk ruikende vrucht |
|
Ebbie |
Gedroogde garnalen |
|
Ebbi kering |
Gedroogde garnalen |
|
Empal |
Droog gebakken vlees |
|
Emping belinju |
Kroepoek van belinjunoten |
|
Empoh |
Gemalen rijstkafjes |
|
Encer |
Waterig, dun |
|
Ercis |
Erwten |
|
Es |
IJs |
|
Es cincau |
IJs met tjintjaoe smaak |
|
|
||
Frikadel |
Gehakt |
|
|
|
|
Gabah |
Ongestampte rijst |
|
Gabus |
Vissoort |
|
Galangal | laos, lengkuas, is lid van de gemberfamilie, waarvan de wortelstok in de keuken wordt gebruikt. | |
Gamat |
Zeekomkommer |
|
Gambir |
Bittere smakende stof, catechu |
|
Gandaria |
Zure vrucht |
|
Gandaria assin |
Gezouten gandaria |
|
Gandum |
Koren, tarwe |
|
Gansa |
Gans |
|
Ganjut |
Ongaar |
|
Gaplek |
Gedroogde ketellaschijfjes |
|
Garem |
Zout |
|
Garemi |
Inzouten |
|
Gawak |
Zure vrucht |
|
Garing |
Hard, drooggebakken |
|
Gedang |
Garnalen |
|
Gelas |
Glas |
|
Gellang |
Postelein |
|
Goedek | Met fruit en groenten gemengd vlees | |
Goela djawa | Janvaanse suiker. Suiker uit suikerriet en het sap van verschillende palmsoorten. | |
Goelai | met kerrie | |
Goeri | Smakelijk, pittig | |
Godok |
Koken - gekookt |
|
Goreng |
Gebakken |
|
Gossok |
Wrijven |
|
Gowok |
Zure vrucht |
|
Palm suiker |
||
Gula batok |
Rietsuiker in klapperdoppen |
|
Gula batu |
Kandijsuiker |
|
Gula golong |
Rietsuiker gestold in bambugeleidingen |
|
Gula Jawa |
Javaanse suiker |
|
Gula klappa |
Klappersuiker |
|
Gula nassir |
Witte basterdsuiker |
|
Gula pasir |
Rietsuiker |
|
Gula tebu |
Rietsuiker |
|
Gulai daun pakis |
Goelai van pakisblad (soort van eetbare varen) |
|
Gulai kambing |
Goelai van geitevlees |
|
Gulai nangka |
Gekruide vleessoep van zeer jonge nangka (soort van vrucht) |
|
Gulai tahoe |
Goelai van tahoe |
|
Gurami |
Soort zoetwatervis |
|
Guri |
Smakelijk, lekker en pittig van smaak |
|
Gemuk |
Vet, dik |
|
|
|
|
Hàm |
Ham |
|
Hàs |
Haas |
|
Hati |
Lever |
|
Hati Ayam |
Kippenlever |
|
Hungkué meel |
Meel van kacang iju |
|
Husoa |
Lekkernij met tahoe |
|
|
|
|
IJo |
Groen |
|
Iga-iga |
Ribbe |
|
Ikan |
Vis |
|
Ikan asin |
Zoute vis |
|
Ikan belut |
Aal, paling |
|
Ikan blenjek |
Gezouten visballetjes |
|
Ikan cuka |
Gekruide zure vis |
|
Ikan cumi-cumi |
Inktvisjes |
|
Ikan cuwe |
Gezouten, gedroogde, gekruide vis |
|
Ikan gabus |
Zoetwater-roofvis |
|
Ikan garem |
Gezouten, gedroogde vis |
|
Ikan gembung |
Makreelachtige vis |
|
Ikan gereh |
Gedroogde visjes |
|
Ikan glotok |
Hele gezouten gedroogde visjes |
|
Ikan hioe |
Haai |
|
Ikan jambal |
Gebakken gezouten vis |
|
Ikan kaju |
Stokvis |
|
Ikan kakap |
Baars |
|
Ikan kering |
Gedroogde vis |
|
Ikan kua |
Vis met saus |
|
Ikan pangang |
Gerookt, geroosterde vis |
|
Ikan pé |
Vissoort |
|
Ikan pedah |
Gezouten vis |
|
Ikan tenggiri | Soort makreel | |
Ikan pindang |
Gezouten, gedroogde, gekruide vis |
|
Ikan teri |
Ansjovis, gedroogd/gezouten |
|
Ikan tongkol |
Tonijn |
|
Ikan wader |
Kleine riviervis |
|
Itih | Eend | |
Itis-iris |
Gesneden groenten. o.a. kool en prei |
|
|
|
|
Jagung |
Mais |
|
Gember |
||
Jalfrezi | Dit komt overeen met het Chinese roerbakken, waarbij vlees en groente samen gebakken worden en er later een smakelijke saus aan toegevoegd wordt. | |
Jambu kelutuk |
Vruchtsoort |
|
Jamur barat |
Paddestoel |
|
Jamur kuping |
Chinese champignons |
|
Jawa |
Java, Javaans |
|
Jantung |
Hart |
|
Jelanta |
Al eerder gebruikte klapperolie |
|
Jenang grendul |
Kleefrijstpudding |
|
Jeruk limo |
Hele kleine limoen |
|
Jeruk manis |
Sinaasappel |
|
Jeruk/jeroek poeroet |
citroenblaadjes |
|
Jerukpurutblad |
Citroenblaadjes |
|
Jeruksap |
Citroensap |
|
Jintan |
Komijn |
|
|
|
|
Kacang |
Peulvrucht, boon |
|
Kacan cina |
Chinese aardnoten |
|
Kacang beras |
Peulsoort |
|
Kacang hijau |
Gedroogde erwtjes |
|
Kacang ijo |
Kleine groene erwten |
|
Kacang goreng |
Gebakken pinda |
|
Kacang kapri |
Peultjes |
|
Kacang kedelè |
Soja boontjes |
|
Kacang monjèt |
Cashewnoten |
|
Kacang nijang |
Groene erwten |
|
Kacang panjang |
Lange boontjes |
|
Kacang tanah |
Pinda |
|
Kacang tolo |
Black eyebeans |
|
Kaisoi | Chinese kool | |
Kaju manis |
Kaneel, zoethout |
|
Kaldu |
Bouillon |
|
Kapak |
Vissoort |
|
Kambing |
Geit |
|
Kankung |
Waterplant |
|
Ka Pi | Garnalenpasta | |
Kapulaga |
Waterplant |
|
Kapulaga |
Kardemon |
|
Karang udang |
Kreeft |
|
Kari |
Kerrie |
|
Karmenaci |
Karbonade |
|
Kasbi |
Cassave |
|
Kasar |
Grof |
|
Kasbi |
Cassave |
|
Kasbiblaren |
Cassavebladeren |
|
Kasbimeel |
Cassavemeel |
|
Kasbi-ketella pohon |
Cassave |
|
Kare ajam |
Zurige kippenvleessoep |
|
Kare kepiting |
Vleessoep van krab |
|
Kates |
Papaja |
|
Kates gandul |
Papajasoort |
|
Katjang | Peulvrucht of boon | |
Katjang bras | peulsoort | |
Katjang nidjan | groene erwt | |
Katjang pandjang | kousenband | |
Katjang tanah | Pinda's | |
Katjang tjina | Chinese aardnoot | |
Kebuli |
Opgemaakte gekruide rijst |
|
Sojabonensaus |
||
Kecap asin |
Lichtzoute sojasaus |
|
Kecap ikan |
Extract van vis, water en zout |
|
Kecap manis |
Zoete sojasaus |
|
Kecap pekat |
Donkere sojasaus |
|
Kedelè |
Sojaboontjes |
|
Keema | Indiaase gerechten met gehakt. | |
KeJu |
Kaas |
|
Kedongong |
Vruchtsoort |
|
Kalembak |
Rabarber |
|
Kelampes |
Soort kruidnagel |
|
Kelapa |
Klapper - kokos |
|
Kelapa goreng |
Gebakken geraspte klapper |
|
Kelapa kopjor |
Kokosnootsoort met zacht vruchtvlees |
|
Kelepon |
Meelballetjes met gesmolten palmsuiker |
|
Kelinci |
Konijn |
|
Keluwak |
Nootsoort |
|
Kemangi |
Citroen basilicum |
|
Kembang pala |
Foelie |
|
Kembang turi |
Bloem van de turi |
|
Kemeri |
Notensoort met een sterke smaak, wordt alleen gemalen gebruikt. |
|
Kenari |
Amadelsoort |
|
Kentang |
Aardappel |
|
Kentang goreng |
Gebakken aardappel |
|
Kentang rebus |
Gekookte aardappel |
|
Kentjoer | wortelsoort | |
Kentel |
Stroperig |
|
Kencur |
Wortelsoort |
|
Kepiting |
Eetbare krab |
|
Kerang |
Schelpdier |
|
Kering |
Droog |
|
Kervel | Wat zoetig smakende blaadjes die uitstekend passen bij gevogelte en vis. | |
Ketan |
Kleefrijst |
|
Ketan durian |
Kleefrijst met duriansaus |
|
Ketanmeel |
Kleefrijstmeel |
|
Ketan duren |
Kleefrijst met doerian |
|
Ketan sirikaja |
Kleefrijst met dikke klappermelksaus |
|
Ketella pokong |
Cassave |
|
Ketimun - ketimoen |
Komkommer |
|
Ketjap | saus van sojabonen, zoet=manis zout=benteng | |
ketumbar |
Koriander |
|
Ketupat ketan |
Kleefrijst gekookt in gevlochten klapperbladen |
|
Kidang |
Ree, hert |
|
Kikkoman |
Japanse ketjap |
|
Kirai |
Kleine gevlekte komkommer, augurk |
|
Kismis |
Krenten of rozijnen |
|
Klabet |
Fenegriek |
|
Klapper |
Kokosnoot |
|
Kluweh |
Soort noot |
|
Klepon |
Meelballetjes met jav suiker |
|
Kodok |
Kikker |
|
Koenir | kurkuma - koenjit | |
Koenjit | Geelwortelpoeder, kha-min, kurkuma, tumeric, kunyit, ukon. | |
Koeping tikoes | soort paddestoel | |
Kol |
Kool |
|
Kolak |
Vruchten of knollen gekookt in klappermelk met palmsuiker |
|
Kolang kaling |
Vruchtjes in siroop |
|
Kolek-kolek |
Zetmeelballetjes |
|
Konkong | bladgroente, waterspinazie | |
Kool Belanda |
Savoyekool |
|
Kopi |
Koffie |
|
Kopra |
Gedroogd klapperkiemwit |
|
Korok |
Soort boontje |
|
Kraai |
Kleine soort komkommer |
|
Krecek - krétjék |
Repen buffelhuid in olie gebakken |
|
Kring |
Droog |
|
Kripik |
Gebakken schijfjes ketekka |
|
Krokot |
Postelijn |
|
Krupuk goreng |
Gebakken kroepoek |
|
Krupuk kulit |
Krokant gebakken runderhuid of zwoerd |
|
Krupuk melinju |
Krokant gebakken geperst zaad van de melinjuboom |
|
Krupuk terrong |
Krokant gebakken kroepoek van aubergine |
|
Krupuk udang |
Krokant gebakken kroepoek van garnalen |
|
Kuah telor |
Eiersaus |
|
Kubis |
Kool |
|
Kubis telor |
Savoyekool |
|
Kue mangkok |
Kokoskoek |
|
Kué lapis cinas |
Chinese koek in lagen gebakken |
|
Kué lumpur |
Soort poffertjes |
|
Kué mentok |
Mentok koek |
|
Kué semprong |
Opgerolde oublies |
|
Kué talam |
Koeksoort |
|
Kué timus |
Koeksoort |
|
Kukus |
Stomen |
|
Kukusan |
Stoommandje voor rijst |
|
Kuning |
Geel |
|
Kuning telor |
Dooier |
|
Kunir |
Kurkuma |
|
Geelwortel. Dit kruid
heeft een heel licht warm en mild aroma. |
||
Kupang |
Mossels |
|
Kuping tikus |
Soort champignons |
|
Kurau |
Zeevissoort |
|
Kurma |
Dadel |
|
Kusumba |
Witte saffraan |
|
Kusumba kling |
Oranjekleurig |
|
Kucai |
Prei |
|
Kwikwi | Pantservis | |
|
|
|
Labu |
Meloen |
|
Laboe ayer |
Soort meloen |
|
Labu putih |
Watermeloen |
|
Labu merah |
Rode pompoen |
|
Labu Siam |
Meloensoort |
|
Lecu |
Vochtig |
|
Lada |
Peper |
|
Lajang |
Vliegende vis |
|
Laksa/Sooen |
Fijne glazige Chinese vermicelli |
|
Lalap |
Groenten bij rijst |
|
Lamah |
Vet runderlapje |
|
Langkau |
Platvis |
|
Langsep |
Tafelvrucht |
|
Laos |
Wortelsoort. Dit poeder
van de gedroogde laoswortel lijkt op die van de gember. |
|
Lapis |
Laag (bv in koek) |
|
Lavas | Maggiplant. Geschikt voor in soepen en sauzen. | |
Legen |
Palmwijn |
|
Lemak |
Dierlijk vet |
|
Lemaran |
In stukken of in plakken gesneden |
|
Lembu |
Rund |
|
Lemet Ketan |
Lekkernij met kokos en kleefrijst |
|
Lemmecessap |
Citroensap |
|
Lemper ajam |
Rijstkroket met kipvulling |
|
Lemuru |
Vissoort |
|
Lempen |
Sagobroodjes |
|
Lemper |
Rolletje kleefrijst gevuld met kerriekip |
|
Lengkeng |
Vrucht van de lichiboom |
|
Lengkuas |
Laos |
|
Lente uitje | bosui/ton, spring onion, daun bawang, negi, hari piaz, da cong, tai tsung, sibuyas na mura, lunu kolle, hanh la. | |
Lidah |
Tong |
|
Limau |
Citroen |
|
Limpa |
Lever |
|
Lobak |
Grote soort radijs richting rettich |
|
Lobak blanda kecil |
Radijs |
|
Lobi-lobi |
Zoetzure vrucht |
|
Lokbi-lokbi |
Zoetzure vrucht |
|
Lodeh |
Groenten gerecht |
|
Lombok |
Spaanse peper |
|
Lombok goreng |
Gefruite Spaanse peper |
|
Lombok ijo |
Groene Spaanse peper |
|
Lombok létéh |
Kleine soort Spaanse peper |
|
Lombok merah |
Rode Spaanse peper |
|
Lombok midjan | Groene Spaanse peper | |
Kleine Spaanse pepersoort |
||
Lontong |
Rijst gekookt in een bananenblad |
|
Lulur dalam |
Ossenhaas |
|
Lulur luar |
Haas |
|
Lumur |
Besmeren |
|
Lumper Ayam |
Lumper met kippenvulsel |
|
Lumpur Menado |
Menadonese lumper |
|
|
||
Majun |
Deeg |
|
Madu |
Honing |
|
Madu Mongso |
Nog een kleefrijstlekkernij |
|
Majoraan | kan overal in gebruikt worden, gebruik hem niet in combinatie met oregano, dit kan een bitter effect geven. | |
Makeroni |
Macaroni |
|
Mangga |
Vruchtsoort, lijkt op mango |
|
Mangga assin |
Gezouten manga |
|
Manggistan |
Tropische vrucht |
|
Mangkok |
Kopje |
|
Manis |
Zoet |
|
Manisan |
Jam, zoetigheid |
|
Manisan asam |
Jam van tamarinde |
|
Manisan ceremé |
Jam van kleine zure vruchten |
|
Manisan kolang-kaling |
Jam van de gezuiverde pitten van de arenpalm |
|
Manisan pala |
Jam van nootmuskaat |
|
Manisans |
Confituren |
|
Manjung |
Meervalachtige vis |
|
Mantega |
Boter |
|
Markassi |
Passievrucht |
|
Martabak |
Met vlees gevulde deegspijs |
|
Masak |
Gaar (koken) |
|
Masin |
Zoutig |
|
Mata belo |
Vissoort |
|
Mata sapi |
Spiegelei (letterlijk Stierenoog) |
|
Melindjonoot |
Wordt gebruikt wordt als groente of gebakken als tempeh |
|
Menir |
Gebroken rijst |
|
Mentah |
Onrijp |
|
Mentega |
Boter |
|
Merang |
Rijststro |
|
Merang sapu |
Rijststro zonder aren |
|
Merica |
Peper |
|
Mesui |
Specerij |
|
Mie |
Chinese vermicelli-soort |
|
Mie goreng |
Gebakken mie |
|
Mie Jawa |
Javaanse mie |
|
Mie kuah |
Mie in kippenbouillon |
|
Mihun |
Chinese vermicelli-soort |
|
Milem lawah |
Zoetwatervis |
|
Mini |
Degenkrab |
|
Minjak |
Olie |
|
Minumkras |
Alcohol |
|
Minuman |
Drank |
|
Misoa |
Chinese vermicelli-soort |
|
Moee |
Rijzen van deeg |
|
Moestardi |
Mosterd |
|
Muda |
Jong |
|
|
|
|
Nanas |
Ananas |
|
Nangka |
Vrucht |
|
Nangka muda |
Jonge nanka |
|
Nangka belanda |
Zuurzak |
|
Nasi | gekookte rijst | |
Nasi alam |
Rijst met toespijzen |
|
Nasi ayam |
Rijst met kip |
|
Nasi bhukari |
Rijstgerecht met geit en kip |
|
Nasi goreng |
Gebakken rijst |
|
Nasi goreng istimewa |
Een heel bijzonder rijstgerecht |
|
Nasi gurih |
Pittig rijstgerecht |
|
Nasi kebuli |
Rijst op speciale manier bereid |
|
Nasi kebuli ajam |
Opgemaakt rijstgerecht met kip |
|
Nasi kuning |
Gele rijst |
|
Nasi langi |
Rijst met toespijzen |
|
Nasi liwet |
In een pan gekookte rijst |
|
Nasi putih |
Gekookte witte rijst |
|
Nasi tim |
Gestoomde rijst |
|
Nijur |
Kokospalm |
|
|
|
|
Oblok-oblok Daun-Pepaya Muda |
Soort van stamppot |
|
Oedang | garnalen | |
Oedang kering | gedroogde garnalen | |
Ojong |
Groentensoort |
|
Opor | in kruidige, romige substantie gekookt | |
Oregano | kruid voor Mediterane gerechten. | |
Otak |
Hersenen |
|
|
|
|
Padi |
Ongedorste rijst |
|
Pahit |
Jenever |
|
Pait |
Bitter |
|
Paka |
Achterbout |
|
Pakis |
Varen |
|
Pala |
Nootmuskaat |
|
Palmiet |
Binnenste van de palmkruin |
|
Panas |
Heet |
|
Pangéh ikan |
Visgerecht |
|
Panggang |
Roosteren - geroosterd |
|
Papaya |
Vrucht |
|
Papeda |
Sagopap |
|
Paré |
Bittere vrucht |
|
Parang-parang |
Vissoort |
|
Paru |
Long |
|
Parutan-gobet |
Grove rasp voor vruchten |
|
Pastei |
Indonesische pastei |
|
Pedas |
Heet door Lombok |
|
Pedah of Pedoh |
Ingezouten vis - gezouten vis |
|
Pedis | heet door Spaanse pepers | |
Penju |
Schilpad |
|
Peparee |
Soort bittere vrucht |
|
Peperek |
Vissoort |
|
Pèpèsan/Brengkessan |
In bananenblad geroosterde vis of vlees |
|
Pépessan liong |
Benaming van een pepessansoort |
|
Perat |
Wrang, zuur |
|
Peria |
Soort komkommer |
|
Perkedèl |
Frikadel |
|
Pesi | Erwt of boontje | |
Peté |
Bonensoort, stinkt gigantisch |
|
Petis |
Pasta van vis of garnalen |
|
Petis udang |
Pasta van garnalen |
|
Petjel | Koud groentegerecht | |
Peulcis |
Peultjes |
|
Piendang | dunne, pittige saus | |
Pindang Ayam |
Saus van kip |
|
Pindang dagin |
Saus van vlees |
|
Pindang ikan |
Saus van vis |
|
Pisan kapok |
Bananensoort |
|
Pisang | Banaan | |
Pisang Goreng |
Gebakken banaan |
|
Pisang kelutuk (batu) |
Bananensoort |
|
Pisang raja |
Bananensoort |
|
Pofferces Gula Jawa |
Javaanse suikerpoffertjes |
|
Pokka of bandrek |
Soort gemberdrank |
|
Pokat |
Advocaatvrucht |
|
Pollong |
Jonge erwtjes |
|
Pom | Een gerecht van tajer met kip | |
Pre |
Prei |
|
Prol Tape |
Soort van koek met singkong |
|
Puarlaka |
Kardemon |
|
Putih telor |
Eiwit |
|
Putu |
Soort van rijstcake |
|
|
|
|
Rajugan |
Grote zeekrab |
|
Ragi |
Indische gist |
|
Rambutan |
Tropische vrucht |
|
Ramas |
Rijst met toespijs |
|
Rames |
Fijnkneden, door elkaar scheppen |
|
Rampah |
Specerij |
|
Rawit |
Idem Lombok rawit |
|
Rebung |
Jonge bamboespruit |
|
Rebung betung |
Loot van grote bamboe |
|
Reket |
Kleine garnaal |
|
Rempah |
Kleine gehaktballetjes |
|
Rempeyek kacang |
Lekkere pindakoek |
|
Rolade pisang |
Bananenrollade |
|
Roti |
Brood |
|
Roti bakar |
Geroosterd brood |
|
Roti kukus |
Gestoomde koeken |
|
Roti pisang |
Bananenbrood |
|
Rozemarijn | Kruid voor bij wild. | |
Rujak gobet |
Geraspte vruchten overgoten metlombolsaus |
|
Rukan |
Zure vrucht |
|
Rumbia |
Sago |
|
|
|
|
Sago ambon |
Ambonese sago |
|
Sago siam |
Paarse sago |
|
Sagon |
Lekkernij van kleefrijst, klapper en suiker |
|
Sagu |
Sago |
|
Salak asin |
Gezouten slak |
|
Salam |
Laurier - Salemblaadje |
|
Salie | Verse salie heeft een krachtige smaak. Het neutraliseert vet en wordt daarom gebruikt in combinatie met eend, kalkoen, wild, varkens en kalfsvlees. | |
Sambal | Fijngemaakte Spaanse peper | |
Sambal ajam |
Sambal van kip |
|
Sambal bajak |
Hete sambalsoort, Piraten sambal |
|
Sambal bawang |
Uiensambal |
|
Sambal berandal |
Vlegel's sambal |
|
Sambal bubuk |
Toespijs bereid met fijngestampte Lombok |
|
Sambal bubuk udang kering |
Toespijs van fijngewreven gedroogde garnalen |
|
Sambal bubuk kacang |
Toespijs van fijngemaakte peulen |
|
Sambal ajam |
Sambal voor / met kip |
|
Sambal badjak |
Gebakken, pittige sambal |
|
Sambal badjak udang |
Gebakken, pittige sambal met garnalen |
|
Sambal bajak |
'Piraten'sambal |
|
Sambal bawang |
Milde sambal met verse uien |
|
Sambal berandal |
'Vlegel' sambal |
|
Sambal brandal |
Gebakken, pittige sambal |
|
Sambal cuka |
Is gemaakt van Spaanse peper, Chili pepers en azijn |
|
Sambal dapur |
Frisse sambal |
|
Sambal djahe |
Milde sambal met verse gember |
|
Sambal djeruk |
Milde, licht-zure sambal (djeruk betekent citrusvrucht) |
|
Sambal ebi |
Sambal van gedroogde garnalen |
|
Sambal gandaria |
Sambal van gandaria (kleine eetbare vrucht) |
|
Sambal gledek |
Zéér pittige sambal |
|
Sambal goreng |
Gebakken sambal |
|
Sambal goreng dendeng |
Toespijs van gebakken gedroogd gekruid vlees |
|
Sambal goreng godok |
Gekookte toespijs |
|
Sambal goreng kol |
Sambal van kool |
|
Sambal goreng udang |
Toespijs van garnalen |
|
Sambal goreng dada-telur |
Heet gekruide en gefruite eierpannenkoekjes |
|
Sambal katjang (kacang) |
Milde sambal, gemaakt van pinda's |
|
Sambal kelapa |
Toespijs van klapper |
|
Sambal keluwak |
Sambal van keluak (soort van noot). |
|
Sambal kemiri |
Milde sambal, gemaakt van kemirie-noot |
|
Sambal lombok goreng |
Sambal van gebakken pepers. |
|
Sambal manis |
Pittige, zoete sambal |
|
Sambal miri |
Sambal van kemirienoten |
|
Sambal oelek |
Basis sambal van rode pepers, zout en (een beetje) suiker |
|
Sambal padang |
Zéér milde sambal |
|
Sambal pecel |
Sambal gemaakt van pinda's |
|
Sambal pelencing |
Sambal voor bij gekookte groenten |
|
Sambal pepesan |
Sambal speciaal voor bij visgerechten |
|
Sambal peteh |
Petehbonensambal |
|
Sambal pedis |
Pittige sambal (pedis of pedas betekent heet) |
|
Sambal petis |
Sambal van petis (vis/garnalenpasta) |
|
Sambal poja |
Toespijs van gebakken geraspte klapper |
|
Sambal raden |
'Heren's sambal |
|
Sambal rawit |
Sambal van kleine groene rawitpepertjes |
|
Sambal setan |
Zéér pittige sambal (setan betekent duivel) |
|
Sambal soto babat |
Sambal voor bij de soto van pens |
|
Sambal taotjo |
Milde sambal, met sojabonenpasta |
|
Sambal terasi |
Sambal van trassie |
|
Sambal teri |
Sambal van ikan teri (soort van gedroogde kleine vis) |
|
Sambal tjampoer |
Sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui |
|
Sambal tomat |
Milde sambal, met verse tomaat |
|
Sambal trassi |
Sambal gemaakt van garnalenpasta (ook populair in Suriname) |
|
Sambal udang |
Sambal van garnalen. |
|
Sandung lamur |
Puntborst |
|
Santan |
Klapper- of kokosmelk. Wordt bereid door het uitpersen van het vruchtvlees van de kokosnoot. |
|
Santan cewér |
Dunne klappermelk |
|
Santen kentel |
Dikke klappermelk |
|
Saos |
Jus, saus |
|
Saoto | soort soep | |
Sapi |
Rund |
|
Saté |
Aan een stokje geregen en geroosterde stukjes vlees |
|
Saté ajam |
Kip saté |
|
Saté babi |
Saté van varkensvlees |
|
Saté bumbu |
Kruiden saté |
|
Saté bumbu kacang |
Geitevlees saté met pindasaus |
|
Saté bumbu kuning |
Saté met gele saus |
|
Saté buntel |
Verpakte saté |
|
Saté buntel tengiri |
Saté met tenggiri (soort van zeevis) |
|
Saté campur |
Gemengde saté |
|
Saté cirebon |
Speciale soort geitevleessaté |
|
Saté kambing |
Saté van geitenvlees met ketjapsaus |
|
Saté kerang |
Saté van schelpdieren |
|
Saté lepas |
Saté niet aan stokjes |
|
Saté manis |
Saté van rundvlees |
|
Saté pentol |
Special saté soort |
|
Saté rempela |
Saté van vogelmaagjes/kippehartjes |
|
Saté sapi |
Rundvlees saté |
|
Saté Sumatra |
Sumatraanse saté, erg heet! |
|
Saté udang |
Garnalen saté |
|
Saucijs bakar |
Geroosterde saucijsjes |
|
Sawi |
Groentensoort |
|
Sawi asin |
Gepekelde Chinese kool |
|
Sawi cina |
Chinese kool |
|
Sayur |
Gerecht van groenten |
|
Sayur asem |
Zuur groentegerecht met pinda's |
|
Sayur asem-asem |
Een zurig groentegerecht |
|
Sayur bening |
Helder groentengerecht |
|
Sayur bobor |
Gerecht met pompoen en bajam (soort van spinazie) |
|
Sayur brongkos |
Een soepachtig groentengerecht |
|
Sayur kare |
Groentengerecht met vlees en aardappel |
|
Sayur kluwih |
Gerecht van broodboomvrucht |
|
Sayur lodeh |
Een gemengd groentegerecht |
|
Sayur menir |
Groentegerecht met jonge maïs |
|
Sayur misoa |
Groentegerecht met misoa (soort van bami) |
|
Sayur nangka |
Gerecht met jonge nangka |
|
Sayur oyong |
Oyonggerecht (soort van klimplant) |
|
Sayur pada-mara |
Gerecht met singkongblad |
|
Sayur sambal godog |
Gerecht met onder meer kouseband |
|
Sayur sawi |
Gerecht met sawi (lijkt op paksoi) |
|
Sayur sawi asin |
Gerecht met zout sawi |
|
Sayuran |
Groenten |
|
Sayuran kering |
Gedroogde groenten |
|
Sedeng |
Zoetzout |
|
Sedep malam |
Lelieknopjes |
|
Sekotting |
Gemberdrank |
|
Selaar |
Makreelachtig visje |
|
Selamat makan |
Eet smakelijk |
|
Selasi |
Basilicum |
|
Selasi Belanda |
Kruizemunt |
|
Semur |
Gesmoord vlees |
|
Semur terong |
Een terong stoofschotel |
|
Senanging Kurau |
Zeevis |
|
Sepersi |
Asperge |
|
Serbat |
soort van gemberdrank |
|
Sereh |
Citroengras |
|
Serundeng |
Geraspte kokos met pinda's |
|
Setupan sayur |
Gestoofde groenten |
|
Siejoe | Chinese sojasaus, te vervangen door ketjap asin | |
Simping |
Mosselsoort |
|
Singur |
Koeienlippen |
|
Singkong |
Cassave |
|
Sioe | Chinese sojasaus, te vervangen door ketjap asin | |
Sioong |
Schijfje |
|
Sim | een bonensoort | |
Siriaja |
Tafelvrucht |
|
Sirikja |
Sausje voor koek |
|
Sirikool |
Zuurkool |
|
Sirsak |
Zuurzak |
|
Slada |
Salade |
|
Soja |
Sojabonensaus |
|
Sop |
Soep |
|
Sontong kering |
Gedroogde inktvis |
|
Sop ajam |
Kippensoep |
|
Sop jagung muda |
Jonge maïssoep |
|
Sop kacang hijau |
Katjang hidjausoep |
|
Sop kacang merah |
soort van bruinebonensoep |
|
Sop kembang telor |
Eiersoep |
|
Sop kentang |
Aardappelsoep |
|
Sop macroni |
Macaronisoep |
|
Sop sarang burung |
Vogelnestjessoep |
|
Sop sayuran |
Groentensoep |
|
Sop su'un |
Soe'oensoep |
|
Sop taoge |
Taogesoep |
|
Sop telur gulung |
Roereisoep |
|
Sop vitamin |
Vitaminerijkesoep |
|
So-unn/Laksa |
Fijn glazige Chinese vermicelli |
|
Soto |
Soep |
|
Soto Ayam |
Soort soep met kip |
|
Soto babat |
Soort soep met pens |
|
Soto Bandung |
Vleessoep met tahoe, vlees |
|
Soto daging |
Soep met vlees |
|
Soto daging sapi |
Vleessoep van rundvlees |
|
Soto kudus |
Kerstavond vleessoep |
|
Soto nangka |
Vleessoep met jonge nangka |
|
Srikaya ketan |
Gekookt kleefrijstgerecht |
|
Sukun |
Broodvrucht |
|
Sumbal |
Vissoort |
|
Sumsum |
Merg |
|
Susu |
Melk |
|
Sutil |
Langwerpig ijzeren schepje |
|
Tahu |
Vleesvervanger uit sojabonenmeel bereid |
|
Tahu tumis kecap |
Tahu met sojabonensaus gefruit |
|
Tajer | Een wortelsoort, wordt gebruikt voor in de pom | |
Tales |
Knolgewas |
|
Tamarinde |
Zure peulvrucht, als vervanging, scheutje azijn |
|
Tambun |
Vet van vlees |
|
Tangkwee |
Droog geconfijte Chinese vrucht |
|
Taogé |
Uitspruitsel van bonen |
|
Taoco |
Preparaat van Sojabonen in papvorm |
|
Taotjo | Preparaat van sojabonen | |
Tapai podeng |
Kleefrijstpudding |
|
Tapé |
Gekookte gegiste ketella |
|
Tapioca |
Tapioca-meel. meel van de cassaveknol, alternatief is maizena. |
|
Tarka | Ingrediënten met een sterk aroma, zoals knoflook, komijnzaad, mosterdzaad of ui, de worden kort gebakken in hete olie. Deze sterke geurende olie wordt dan vlak voor het opdienen over het gerecht gegoten. Valt niet onder de categorie "light" maar wel lekker. | |
Taugé |
Ontkiemde kacang iJu |
|
Tawas |
Aluin |
|
Tawes |
Vissoort |
|
Tebel |
Dikke klappermelk |
|
Telur of Telor |
Ei |
|
Telur asin |
Pekel-ei |
|
Telur masak bali |
Eieren met een speciaal sausje |
|
Telur rebus |
Gekookt ei |
|
Telur tubruk |
Gezouten viskuit |
|
Tembang |
Vissoort |
|
Tembikeh |
Watermeloen |
|
Temoekkoentji | Wortelsoort | |
Tempeh |
Vegetarische vervanger van kroepoek, koekje van gigiste sojabonen |
|
Temu-kunci |
Wortelsoort |
|
Temuwalak |
Wortelsoort |
|
Teri nassi |
Larfjes van ikan teri |
|
Tenggiri |
Grote zeevis |
|
Tepes kelapa |
Schors van een klapper |
|
Tepung |
Meel |
|
Tepung beras |
Rijstmeel |
|
Tepung kanje |
Stijfsel van rijst |
|
Tepung kasbi |
Cassavemeel |
|
Tepung ketan |
Kleefrijstmeel |
|
Tepung sagi ubi |
Meel van de sagoknol |
|
Terasi |
Vis- of garnalenpasta (Trassi) |
|
Terasi bakar |
Geroosterde garnalenpasta |
|
Teri |
Klein zeevisje |
|
Teri goreng |
Gebakken teri |
|
Terigu |
Tarwemeel |
|
Terong |
Aubergine |
|
Terong Belanda |
Vrucht van boomheestersoort |
|
Tétéllan |
Kleine stukjes vlees |
|
Timun tikun |
Courgette |
|
Timun tikus |
Augurk |
|
Tiram |
Oester |
|
Tiembool |
Broodvrucht |
|
Tjampoeradoek | Zure groenten | |
Tjeremé | kleine, zure vrucht | |
Tjitiji | Gedroogde runderhuid | |
Tomatee |
Tomaat |
|
Tong Choy |
Gepekelde groenten |
|
Tongkol |
Tonijn |
|
Tong-seng |
Saté van geitenhart |
|
Trassi | Vis- of garnalenextract | |
Tuak |
Palmwijn |
|
Tubruk |
Gezouten viskuit |
|
Tulang babi |
Varkenskluifjes |
|
Tumis |
Fruiten, groente/kruiden |
|
Tuturuga |
In olie gestoofde schildpad |
|
|
|
|
Ubi |
Zoete aardappel |
|
Udang |
Garnalen |
|
Udang karang |
Kreeft |
|
Udang kering |
Gedroogde garnalen |
|
Udang windu |
Grote garnalen |
|
Ubri |
Zoete aardappel |
|
Ulek |
Fijnstampen |
|
Ulekan |
Stenen vijzel |
|
Uling |
Aal |
|
Uling kembang |
Grote aal |
|
Urap urap |
Mengen ook groenten |
|
Urdi | kleine groene boontjes | |
Usus |
Darmen |
|
|
|
|
Venkel |
Plant met specerij-achtig zaad |
|
Vindaloo pasta | Basiskruidenmengsel voor pittige Indiaase curries. | |
|
|
|
Wacang |
Braadpan met bolle bodem, wadjan |
|
Wajik |
Erg zoete kleefrijstkoek |
|
Wok |
Chinese braadpan met bolle bodem, wok |
|
Wonton-vellen |
Dunne deegvelletje (10x10 cm) om te stomen |
|
Wortelcis |
Worteltjes |