Abon

Gebakken uiteengeplozen vlees

 

Acar

Tafelzuur van vruchten of groenten in azijn

 

Acar bandeng

Zure bandeng (soort van zeevis)

 

Acar Campur

Gemengd tafelzuur

 

Acar

Ingemaakt zuur

 

Acar babi

Acar van varkensvlees

 

Acar bawang

Ingemaakte uien

 

Acer bawang timur

Acar van uitjes

 

Acar campur

Gemengde acar

 

Acar campur zonder bumbu

Gemengde acar zonder specerijen

 

Acar ikan gurami

Zure zoetwaterkarper

 

Acar ketimun

Komkommer in het zuur

 

Acar kuning

Zuur groentegerecht met koenyit

 

Acar manis

Zoetzuur

 

Acar matang

Toebereide groenten in het zuur

 

Acar mentah

Rauwkost in het zuur

 

Acar palmiet

Acar van het hart van de palmkroon

 

Acar rawis

Hete zoetzure groenten

 

Acar rebung

Jonge bamboe in het zuur

 

Acar telur

Zuur ingemaakte eieren

 

Acar telor

Eieren in het zuur

 

Aci

Tapiocameel

 

Adas

Venkel of anijs

 

Adas manis

Anijs

 

Agar-Agar

Soort gelatine in stangen

 

Adoek

Roeren

 

Adonan

Mengsel, deeg en uit zeewier bereid

 

Alur

Zeeplant

 

Ajam

Kip
  Akar

Wortel

  Aker zeeplant
  ALU Indiaase aardappel
 

Ampas tebu

Uitgeperst suikerriet

 

Ampela Ayam

Kippenmaagjes

 

Amsoi

Chinese andijvie

  Ananas pineapple, nanas, pina, annasi, vadra, de vrucht van de ananas.
 

Andèwi

Andijvie

 

Anggur

Wijn

 

Angkah

Rode rijst

 

Angsa

Eend

 

Ang Sio Hie

Visgerecht

  Antroewa Bittere groentesoort
 

Arbei

Aardbei

 

Arènmeel

Meel van de Arenpalm

 

Arènsuiker

Bruine Javaanse suiker

 

Asam of Asem

Tamarinde

 

Asam-garam

Tamarinde en zout

 

Asam manis

Zoetzure asem

 

Asam pedas

Een heet-zuur sausje

 

Asamwater

Tamarinde water

 

Asapi

Roken van vlees en vis

  Asem Tamarinde, het samengeperste vruchtvlees van de vruchten van de tamarindeboom, alternatief is azijn
 

Asin

Zout, gezouten

 

Asinan

Groenten en vruchten met azijn/zout

 

Ati

Lever

  Atjar Ingemaakt zuur
  Aubergine eggplane, terong, terung, talong, vambotu, ngai gwa, chie tse.
 

Awug-awug

Gerecht van kleefrijstmeel

 

Ayak

Zeef

 

Ayam

Kippenvlees

 

Ayam biang

Hen

 

Ayam belanda

Kalkoen

 

Ayam bumbu besengek pedas

Kip met speciale saus bereid

 

Ayam di bulu

Kip in bamboe

 

Ayam Jago

Haan

 

Ayam goreng

Gebraden kip

 

Ayam masak kemiri

Kip met kemiri breid

 

Ayam masak mosterd

Kip met mosterd bereid

 

Ayam panggang

Geroosterde kip

 

Ayam semur

Gesmoorde kip

 

Ayam taoco

Kip bereid met dikke sojabonensaus

 

Ayer Belanda

Sodawater

 

Ayer taJin

Rijstewater

 

Ayer garam

Pekel

 

Ayer minum

Drinkwater

 

Ayer susu

Melk

 

 

 

     
 

Babal

Jonge nanka

 

Babar

Soort zeevis

 

Babat tawon

Pens

 

Babat tebel

Dikke pens

 

Babati tipis

Dunne pens

 

Babi

Varkensvlees

 

Babi kecap

Varkensvlees met sojabonensaus bereid

 

Babi kuning

Varkensvlees met geel sausje

 

Babi panggang

Geroosterd varkensvlees

 

Babi susu

Speenvarken

 

Babi cien

Naam van een gerecht met varkens vlees

 

Babon

Leghen

 

Badang

Soort zeef

  Bajem Spinazie
 

Bakso ikan

Visballetjes

 

Bakso udang

Garnalenballetjes

 

Bambu tali

Sterk uitstoelende bamboe

 

Bakar

Branden, droogbakken, roosteren

  Bakkeljauw Gedroogde zoute vis, te vergelijken met stokvis
 

Bajigur

Drank van koffie, kokosmelk en suiker

 

Bakwan

In olie gebakken versnapering

  Bamboe Bamboe
 

Bami

Chinese pasta

 

Bandeng

Makreel

 

Bandeng bumbu kecap

Bandeng met sojabonensaus bereid

 

Bangkuang

Knolplant

 

Basah

Nat met een sausje

  Basilicum basil, selasih, kemangi, selaseh, belanoi, sulasi, suwenda-tala, manduratala, rau que, sabzah, tulsi, gulai tulsi.
Een aromatisch kruid dat veel gebruikt wordt in de Mediterranese keuken en de Aziatische keuken.
 

Bawang

Uien

 

Bawang goreng

Gefruite uien

 

Bawang merah

Rode uien

 

Bawang putih/poetih

Knoflook

 

Bayam

Spinazie

 

Bèbèk

Eend

 

Bebotok alur

Gerecht van een soort zeeplant

 

Belado

Met pepers

 

Belimbing

Vruchtsoort

 

Belimbing-wulu

Zure vrucht

 

Belinjo

Nootachtig vruchtje

 

BeloJoh

Jonge vis

 

Belut

Aal, paling

 

Beras

Ongekookte, rauwe rijst

 

Beras ketan

Kleefrijst

 

Beras merah/angkah

Rode rijst

 

Berendi

Brandwijn

 

Berisi

Gevuld

 

Betung/betoeng

Grote bamboe

  Bieslook Dit kruid is familie van de ui en heeft een lekkere, lichte uiensmaak.
Kook bieslook NOOIT mee, anders verliest het zijn smaak.
 

Biridan

Zoete ronde meelkoekjes

 

BiJi/bidji

Zaad, pit

 

BiJi delima

Granaatappelpitten

 

BiJi salak

Naam van een koek

 

Biengka

Kokoskoekje

 

Bihun

Chinese vermicellisoort

 

Bir

Bier

 

Biri-biri

Schaap

 

Bistik

Biefstuk

  Boeboer Pap
  Boemboe specerij, kruid
  Bonekruid Is een scherp van smaak en wordt gebruikt voor een gebonden saus extra te kruiden. Bijv. blanke saus voor bij tuinbonen.
 

Bloemkol

Bloemkool

  Boencis Sperziebonen
 

Booncis

Sperziebonen

 

Booncis irisan

Snijbonen

 

Brambang

Rode uien

 

Beras bubun

Kleinkorrelige rijstsoort

 

Beras jagung

Maismeel

 

Beras

Ongekookte rijst

 

Brambang

Rode sjalotten

 

Bras

Ongekookte rijst

  Bras Ketan Kleefrijst
  Bras Merah Rode rijst
 

Brengkessan

Langwerpige rollen

 

Brengkassan udang

In bananenblad geroosterde garnalen

 

Buah

Vrucht

 

Buah angor

Druif

 

Buah kenari

Amandel

 

Buah nanas

Ananas

 

Buah pinggang

Nier

 

Bubuk

Poeder

 

Bubur

Pap

 

Bubur bajan

Spinaziepap

 

Bubur guri

Soort pap

 

Bubur kacang iJo

Pap van kleine groene erwten

 

Bubur ketan hitam

Pap van zwarte kleefrijst

 

Bubur ketan putih

Pap van witte kleefrijst

 

Bubur sumsum

Soort rijstemeelpap met pandan

 

Bulan-bulan

Vissoort

 

Bumbu

Specerijen

 

Bumbu kemiri

Brengkessan met kemiri breid

 

Bumu kuning

Geel sausje

 

Bumbu pokkah

Specerijen voor de pokkah

 

Buncis

Boon

 

Buntut

Staart

 

Bubtut kerbu

Vis-, kabeljauw-, karbouwenstaart

 

Burung

Vogel

 

Burung dara

Duif

 

Burung puyuh

Kwartel

   

 

 

Cabai Jawa

Lange Spaanse peper

 

Cabé

Spaanse peper

 

Cabik

Jonge kakap (vis)

 

Cakar Ajam

Gefrituurde lekkernij

 

Campur

Door elkaar mengen

 

Campuran

Mengsel

 

Cao gudir

Waterpudding van agar-agar

 

Cao nenas

Koele drank met fijngesneden ananas

  Cassave Aardvrucht die kan worden vervangen door aardappelen
 

Cèlèng

Wild zwijn

 

Cendol

Dikke meelpap in ijswater of klappermelksiroop

 

Cendol santan

Cendol met klappermelk

 

Cengkeh

Kruidnagel

 

Ceplok

Spiegelei

 

Ceremé

Kleine gele zure vrucht

 

Cétéh

Gedroogde runderhuid

 

Cintalo

Gezouten garnalen

 

Cin Cao

Gekookt zeewier

 

Citi

Gedroogde runderhuid

  Citroenblad kaffir lime leaf, daun jeruk purut, daun jeruk sambal, daun jeruk
  Citroengras lemon grass, sereh, srai, sra, ghanda, zabalin, beung masu tso.
 

Ccobek

Vijzel

 

Cuka

Azijn

 

Cukal

Jonge kakap (vis)

 

Coklat

Chocolade

 

Cumi

Inktvis

 

 

 

 

Dadar

Omelet

 

Dadar isi

Gevulde omelet

 

Dadar kepiting

Omelet met krab

 

Dadar udang

Omelet met garnalen

 

Daging

Vlees

 

Daging anak lempu

Kalfsvlees

 

Daging sapi

Rundvlees

 

Daging sapi kaleng

Corned beef

 

Daging sop

Soepvlees

 

Daing

Gedroogde vis

  Daon blad van de laurier, iets anders van smaak dan de Europese laurierblaadjes.
  Daon djeroek nipis Citroenblad
  Daon djeroek poeroet Citroenblad
  Daon katjang Blad van een bonensoort
  Daon koetjai Soort uienblaadje
 

Duan bawang

Uienblaadjes

 

Daun jambu kelutuk

Blad van een vruchtsoort

 

Daun jeruk nipis

Blad van een kleine citroensoort

 

Daun jeruk lima

Sinaasappelblad

 

Daun jeruk purut

Citroenblad

 

Daun jintan

Komijnblad

 

Daun kacang

Blad van een boomsoort

 

Daun kelampes

Soort kruidnagel

 

Daun kemangi

Kruid met geurige bloesem

 

Daun kunjit

Curcumablad

 

Daun kucai

Soort uienblaadjes

 

Daun melinju

Bladeren van de melinju-boom als groenten gebruikt

 

Daun pandan

Geurig blad van palmachtige boom

 

Daun salam

Soort laurierblad

 

Daun sesawi

Blad van de mosterdplant

 

Daun selderie

Selderieblaadjes

 

Daun suji

Blad wordt gebruikt als kleurstof

 

Dedek

Zemelen

 

Delima

Granaatappel

 

Dembaran

Naam van een gerecht

 

Demploh-durian

Duriankoek

 

Dendeng

Gedroogd, gekruid vlees

 

Dengdeng belado

Dengden met Spaanse pepers

 

Dideh

Bloedkoek

 

Dingin

Koud

  Djagoeng Mais
  Djahé Gemalen gemberwortel poeder. wortel van de gemberplant
  Djamoer koemping Soort paddestoel, muizenoortje
  Djawa Javaans
  Djeroek Poeroet blad van de citrusplant met kleine citroentjes.
  Djintan Gemalen komijn poeder
 

Dodoh mentoh

Klapstuk

 

Dodol

Kleverige koek van kleefrijst

 

Doroh

Jonge kip

  Dragon Is een delicaat kruid uit de Franse keuken. Kruid wordt voornamelijk gebruikt voor het op smaak maken van biefstuk, omelet en vis.
Ingemaakt in azijn is het geschikt voor een fijne dressing.
 

Dulcine

Braad- of bakolie

 

Durian

Zeer sterk ruikende vrucht

     
 

Ebbie

Gedroogde garnalen

 

Ebbi kering

Gedroogde garnalen

 

Empal

Droog gebakken vlees

 

Emping belinju

Kroepoek van belinjunoten

 

Empoh

Gemalen rijstkafjes

 

Encer

Waterig, dun

 

Ercis

Erwten

 

Es

IJs

 

Es cincau

IJs met tjintjaoe smaak

   

 

 

Frikadel

Gehakt

 

 

 

 

Gabah

Ongestampte rijst

 

Gabus

Vissoort

  Galangal laos, lengkuas, is lid van de gemberfamilie, waarvan de wortelstok in de keuken wordt gebruikt.
 

Gamat

Zeekomkommer

 

Gambir

Bittere smakende stof, catechu

 

Gandaria

Zure vrucht

 

Gandaria assin

Gezouten gandaria

 

Gandum

Koren, tarwe

 

Gansa

Gans

 

Ganjut

Ongaar

 

Gaplek

Gedroogde ketellaschijfjes

 

Garem

Zout

 

Garemi

Inzouten

 

Gawak

Zure vrucht

 

Garing

Hard, drooggebakken

 

Gedang

Garnalen

 

Gelas

Glas

 

Gellang

Postelein

  Goedek Met fruit en groenten gemengd vlees
  Goela djawa Janvaanse suiker. Suiker uit suikerriet en het sap van verschillende palmsoorten.
  Goelai met kerrie
  Goeri Smakelijk, pittig
 

Godok

Koken - gekookt

 

Goreng

Gebakken

 

Gossok

Wrijven

 

Gowok

Zure vrucht

 

Gula aren

Palm suiker

 

Gula batok

Rietsuiker in klapperdoppen

 

Gula batu

Kandijsuiker

 

Gula golong

Rietsuiker gestold in bambugeleidingen

 

Gula Jawa

Javaanse suiker

 

Gula klappa

Klappersuiker

 

Gula nassir

Witte basterdsuiker

 

Gula pasir

Rietsuiker

 

Gula tebu

Rietsuiker

 

Gulai daun pakis

Goelai van pakisblad (soort van eetbare varen)

 

Gulai kambing

Goelai van geitevlees

 

Gulai nangka

Gekruide vleessoep van zeer jonge nangka (soort van vrucht)

 

Gulai tahoe

Goelai van tahoe

 

Gurami

Soort zoetwatervis

 

Guri

Smakelijk, lekker en pittig van smaak

 

Gemuk

Vet, dik

 

 

 

 

Hàm

Ham

 

Hàs

Haas

 

Hati

Lever

 

Hati Ayam

Kippenlever

 

Hungkué meel

Meel van kacang iju

 

Husoa

Lekkernij met tahoe

 

 

 

 

IJo

Groen

 

Iga-iga

Ribbe

 

Ikan

Vis

 

Ikan asin

Zoute vis

 

Ikan belut

Aal, paling

 

Ikan blenjek

Gezouten visballetjes

 

Ikan cuka

Gekruide zure vis

 

Ikan cumi-cumi

Inktvisjes

 

Ikan cuwe

Gezouten, gedroogde, gekruide vis

 

Ikan gabus

Zoetwater-roofvis

 

Ikan garem

Gezouten, gedroogde vis

 

Ikan gembung

Makreelachtige vis

 

Ikan gereh

Gedroogde visjes

 

Ikan glotok

Hele gezouten gedroogde visjes

 

Ikan hioe

Haai

 

Ikan jambal

Gebakken gezouten vis

 

Ikan kaju

Stokvis

 

Ikan kakap

Baars

 

Ikan kering

Gedroogde vis

 

Ikan kua

Vis met saus

 

Ikan pangang

Gerookt, geroosterde vis

 

Ikan pé

Vissoort

 

Ikan pedah

Gezouten vis

  Ikan tenggiri Soort makreel
 

Ikan pindang

Gezouten, gedroogde, gekruide vis

 

Ikan teri

Ansjovis, gedroogd/gezouten

 

Ikan tongkol

Tonijn

 

Ikan wader

Kleine riviervis

  Itih Eend
 

Itis-iris

Gesneden groenten. o.a. kool en prei

 

 

 

 

Jagung

Mais

 

Jahé

Gember

  Jalfrezi Dit komt overeen met het Chinese roerbakken, waarbij vlees en groente samen gebakken worden en er later een smakelijke saus aan toegevoegd wordt.
 

Jambu kelutuk

Vruchtsoort

 

Jamur barat

Paddestoel

 

Jamur kuping

Chinese champignons

 

Jawa

Java, Javaans

 

Jantung

Hart

 

Jelanta

Al eerder gebruikte klapperolie

 

Jenang grendul

Kleefrijstpudding

 

Jeruk limo

Hele kleine limoen

 

Jeruk manis

Sinaasappel

 

Jeruk/jeroek poeroet

citroenblaadjes

 

Jerukpurutblad

Citroenblaadjes

 

Jeruksap

Citroensap

 

Jintan

Komijn

 

 

 

 

Kacang

Peulvrucht, boon

 

Kacan cina

Chinese aardnoten

 

Kacang beras

Peulsoort

 

Kacang hijau

Gedroogde erwtjes

 

Kacang ijo

Kleine groene erwten

 

Kacang goreng

Gebakken pinda

 

Kacang kapri

Peultjes

 

Kacang kedelè

Soja boontjes

 

Kacang monjèt

Cashewnoten

 

Kacang nijang

Groene erwten

 

Kacang panjang

Lange boontjes

 

Kacang tanah

Pinda

 

Kacang tolo

Black eyebeans

  Kaisoi Chinese kool
 

Kaju manis

Kaneel, zoethout

 

Kaldu

Bouillon

 

Kapak

Vissoort

 

Kambing

Geit

 

Kankung

Waterplant

  Ka Pi Garnalenpasta
 

Kapulaga

Waterplant

 

Kapulaga

Kardemon

 

Karang udang

Kreeft

 

Kari

Kerrie

 

Karmenaci

Karbonade

 

Kasbi

Cassave

 

Kasar

Grof

 

Kasbi

Cassave

 

Kasbiblaren

Cassavebladeren

 

Kasbimeel

Cassavemeel

 

Kasbi-ketella pohon

Cassave

 

Kare ajam

Zurige kippenvleessoep

 

Kare kepiting

Vleessoep van krab

 

Kates

Papaja

 

Kates gandul

Papajasoort

  Katjang Peulvrucht of boon
  Katjang bras peulsoort
  Katjang nidjan groene erwt
  Katjang pandjang kousenband
  Katjang tanah Pinda's
  Katjang tjina Chinese aardnoot
 

Kebuli

Opgemaakte gekruide rijst

 

Kecap

Sojabonensaus

 

Kecap asin

Lichtzoute sojasaus

 

Kecap ikan

Extract van vis, water en zout

 

Kecap manis

Zoete sojasaus

 

Kecap pekat

Donkere sojasaus

 

Kedelè

Sojaboontjes

  Keema Indiaase gerechten met gehakt.
 

KeJu

Kaas

 

Kedongong

Vruchtsoort

 

Kalembak

Rabarber

 

Kelampes

Soort kruidnagel

 

Kelapa

Klapper - kokos

 

Kelapa goreng

Gebakken geraspte klapper

 

Kelapa kopjor

Kokosnootsoort met zacht vruchtvlees

 

Kelepon

Meelballetjes met gesmolten palmsuiker

 

Kelinci

Konijn

 

Keluwak

Nootsoort

 

Kemangi

Citroen basilicum

 

Kembang pala

Foelie

 

Kembang turi

Bloem van de turi

 

Kemeri

Notensoort met een sterke smaak, wordt alleen gemalen gebruikt.

 

Kenari

Amadelsoort

 

Kentang

Aardappel

 

Kentang goreng

Gebakken aardappel

 

Kentang rebus

Gekookte aardappel

  Kentjoer wortelsoort
 

Kentel

Stroperig

 

Kencur

Wortelsoort

 

Kepiting

Eetbare krab

 

Kerang

Schelpdier

 

Kering

Droog

  Kervel Wat zoetig smakende blaadjes die uitstekend passen bij gevogelte en vis.
 

Ketan

Kleefrijst

 

Ketan durian

Kleefrijst met duriansaus

 

Ketanmeel

Kleefrijstmeel

 

Ketan duren

Kleefrijst met doerian

 

Ketan sirikaja

Kleefrijst met dikke klappermelksaus

 

Ketella pokong

Cassave

 

Ketimun - ketimoen

Komkommer

  Ketjap saus van sojabonen, zoet=manis  zout=benteng
 

ketumbar

Koriander

 

Ketupat ketan

Kleefrijst gekookt in gevlochten klapperbladen

 

Kidang

Ree, hert

 

Kikkoman

Japanse ketjap

 

Kirai

Kleine gevlekte komkommer, augurk

 

Kismis

Krenten of rozijnen

 

Klabet

Fenegriek

 

Klapper

Kokosnoot

 

Kluweh

Soort noot

 

Klepon

Meelballetjes met jav suiker

 

Kodok

Kikker

  Koenir kurkuma - koenjit
  Koenjit Geelwortelpoeder, kha-min, kurkuma, tumeric, kunyit, ukon.
  Koeping tikoes soort paddestoel
 

Kol

Kool

 

Kolak

Vruchten of knollen gekookt in klappermelk met palmsuiker

 

Kolang kaling

Vruchtjes in siroop

 

Kolek-kolek

Zetmeelballetjes

  Konkong bladgroente, waterspinazie
 

Kool Belanda

Savoyekool

 

Kopi

Koffie

 

Kopra

Gedroogd klapperkiemwit

 

Korok

Soort boontje

 

Kraai

Kleine soort komkommer

 

Krecek - krétjék

Repen buffelhuid in olie gebakken

 

Kring

Droog

 

Kripik

Gebakken schijfjes ketekka

 

Krokot

Postelijn

 

Krupuk goreng

Gebakken kroepoek

 

Krupuk kulit

Krokant gebakken runderhuid of zwoerd

 

Krupuk melinju

Krokant gebakken geperst zaad van de melinjuboom

 

Krupuk terrong

Krokant gebakken kroepoek van aubergine

 

Krupuk udang

Krokant gebakken kroepoek van garnalen

 

Kuah telor

Eiersaus

 

Kubis

Kool

 

Kubis telor

Savoyekool

 

Kue mangkok

Kokoskoek

 

Kué lapis cinas

Chinese koek in lagen gebakken

 

Kué lumpur

Soort poffertjes

 

Kué mentok

Mentok koek

 

Kué semprong

Opgerolde oublies

 

Kué talam

Koeksoort

 

Kué timus

Koeksoort

 

Kukus

Stomen

 

Kukusan

Stoommandje voor rijst

 

Kuning

Geel

 

Kuning telor

Dooier

 

Kunir

Kurkuma

 

Kunyit (kurkuma)

Geelwortel. Dit kruid heeft een heel licht warm en mild aroma.
Koenjit wordt vaak gebruikt als gele kleurstof in een gerecht.
Koenjit is ook het hoofdbestanddeel in kerriepoeder.

 

Kupang

Mossels

 

Kuping tikus

Soort champignons

 

Kurau

Zeevissoort

 

Kurma

Dadel

 

Kusumba

Witte saffraan

 

Kusumba kling

Oranjekleurig

 

Kucai

Prei

  Kwikwi Pantservis
 

 

 

 

Labu

Meloen

 

Laboe ayer

Soort meloen

 

Labu putih

Watermeloen

 

Labu merah

Rode pompoen

 

Labu Siam

Meloensoort

 

Lecu

Vochtig

 

Lada

Peper

 

Lajang

Vliegende vis

 

Laksa/Sooen

Fijne glazige Chinese vermicelli

 

Lalap

Groenten bij rijst

 

Lamah

Vet runderlapje

 

Langkau

Platvis

 

Langsep

Tafelvrucht

 

Laos

Wortelsoort. Dit poeder van de gedroogde laoswortel lijkt op die van de gember.
Wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en vooral in groentegerechten.

 

Lapis

Laag (bv in koek)

  Lavas Maggiplant. Geschikt voor in soepen en sauzen.
 

Legen

Palmwijn

 

Lemak

Dierlijk vet

 

Lemaran

In stukken of in plakken gesneden

 

Lembu

Rund

 

Lemet Ketan

Lekkernij met kokos en kleefrijst

 

Lemmecessap

Citroensap

 

Lemper ajam

Rijstkroket met kipvulling

 

Lemuru

Vissoort

 

Lempen

Sagobroodjes

 

Lemper

Rolletje kleefrijst gevuld met kerriekip

 

Lengkeng

Vrucht van de lichiboom

 

Lengkuas

Laos

  Lente uitje bosui/ton, spring onion, daun bawang, negi, hari piaz, da cong, tai tsung, sibuyas na mura, lunu kolle, hanh la.
 

Lidah

Tong

 

Limau

Citroen

 

Limpa

Lever

 

Lobak

Grote soort radijs richting rettich

 

Lobak blanda kecil

Radijs

 

Lobi-lobi

Zoetzure vrucht

 

Lokbi-lokbi

Zoetzure vrucht

 

Lodeh

Groenten gerecht

 

Lombok

Spaanse peper

 

Lombok goreng

Gefruite Spaanse peper

 

Lombok ijo

Groene Spaanse peper

 

Lombok létéh

Kleine soort Spaanse peper

 

Lombok merah

Rode Spaanse peper

  Lombok midjan Groene Spaanse peper
 

Lombok rawit

Kleine Spaanse pepersoort

 

Lontong

Rijst gekookt in een bananenblad

 

Lulur dalam

Ossenhaas

 

Lulur luar

Haas

 

Lumur

Besmeren

 

Lumper Ayam

Lumper met kippenvulsel

 

Lumpur Menado

Menadonese lumper

   

 

 

Majun

Deeg

 

Madu

Honing

 

Madu Mongso

Nog een kleefrijstlekkernij

  Majoraan kan overal in gebruikt worden, gebruik hem niet in combinatie met oregano, dit kan een bitter effect geven.
 

Makeroni

Macaroni

 

Mangga

Vruchtsoort, lijkt op mango

 

Mangga assin

Gezouten manga

 

Manggistan

Tropische vrucht

 

Mangkok

Kopje

 

Manis

Zoet

 

Manisan

Jam, zoetigheid

 

Manisan asam

Jam van tamarinde

 

Manisan ceremé

Jam van kleine zure vruchten

 

Manisan kolang-kaling

Jam van de gezuiverde pitten van de arenpalm

 

Manisan pala

Jam van nootmuskaat

 

Manisans

Confituren

 

Manjung

Meervalachtige vis

 

Mantega

Boter

 

Markassi

Passievrucht

 

Martabak

Met vlees gevulde deegspijs

 

Masak

Gaar (koken)

 

Masin

Zoutig

 

Mata belo

Vissoort

 

Mata sapi

Spiegelei (letterlijk Stierenoog)

 

Melindjonoot

Wordt gebruikt wordt als groente of gebakken als tempeh

 

Menir

Gebroken rijst

 

Mentah

Onrijp

 

Mentega

Boter

 

Merang

Rijststro

 

Merang sapu

Rijststro zonder aren

 

Merica

Peper

 

Mesui

Specerij

 

Mie

Chinese vermicelli-soort

 

Mie goreng

Gebakken mie

 

Mie Jawa

Javaanse mie

 

Mie kuah

Mie in kippenbouillon

 

Mihun

Chinese vermicelli-soort

 

Milem lawah

Zoetwatervis

 

Mini

Degenkrab

 

Minjak

Olie

 

Minumkras

Alcohol

 

Minuman

Drank

 

Misoa

Chinese vermicelli-soort

 

Moee

Rijzen van deeg

 

Moestardi

Mosterd

 

Muda

Jong

 

 

 

 

Nanas

Ananas

 

Nangka

Vrucht

 

Nangka muda

Jonge nanka

 

Nangka belanda

Zuurzak

  Nasi gekookte rijst
 

Nasi alam

Rijst met toespijzen

 

Nasi ayam

Rijst met kip

 

Nasi bhukari

Rijstgerecht met geit en kip

 

Nasi goreng

Gebakken rijst

 

Nasi goreng istimewa

Een heel bijzonder rijstgerecht

 

Nasi gurih

Pittig rijstgerecht

 

Nasi kebuli

Rijst op speciale manier bereid

 

Nasi kebuli ajam

Opgemaakt rijstgerecht met kip

 

Nasi kuning

Gele rijst

 

Nasi langi

Rijst met toespijzen

 

Nasi liwet

In een pan gekookte rijst

 

Nasi putih

Gekookte witte rijst

 

Nasi tim

Gestoomde rijst

 

Nijur

Kokospalm

 

 

 

 

Oblok-oblok Daun-Pepaya Muda

Soort van stamppot

  Oedang garnalen
  Oedang kering gedroogde garnalen
 

Ojong

Groentensoort

  Opor in kruidige, romige substantie gekookt
  Oregano kruid voor Mediterane gerechten.
 

Otak

Hersenen

 

 

 

 

Padi

Ongedorste rijst

 

Pahit

Jenever

 

Pait

Bitter

 

Paka

Achterbout

 

Pakis

Varen

 

Pala

Nootmuskaat

 

Palmiet

Binnenste van de palmkruin

 

Panas

Heet

 

Pangéh ikan

Visgerecht

 

Panggang

Roosteren - geroosterd

 

Papaya

Vrucht

 

Papeda

Sagopap

 

Paré

Bittere vrucht

 

Parang-parang

Vissoort

 

Paru

Long

 

Parutan-gobet

Grove rasp voor vruchten

 

Pastei

Indonesische pastei

 

Pedas

Heet door Lombok

 

Pedah of Pedoh

Ingezouten vis - gezouten vis

  Pedis heet door Spaanse pepers
 

Penju

Schilpad

 

Peparee

Soort bittere vrucht

 

Peperek

Vissoort

 

Pèpèsan/Brengkessan

In bananenblad geroosterde vis of vlees

 

Pépessan liong

Benaming van een pepessansoort

 

Perat

Wrang, zuur

 

Peria

Soort komkommer

 

Perkedèl

Frikadel

  Pesi Erwt of boontje
 

Peté

Bonensoort, stinkt gigantisch

 

Petis

Pasta van vis of garnalen

 

Petis udang

Pasta van garnalen

  Petjel Koud groentegerecht
 

Peulcis

Peultjes

  Piendang dunne, pittige saus
 

Pindang Ayam

Saus van kip

 

Pindang dagin

Saus van vlees

 

Pindang ikan

Saus van vis

 

Pisan kapok

Bananensoort

  Pisang Banaan
 

Pisang Goreng

Gebakken banaan

 

Pisang kelutuk (batu)

Bananensoort

 

Pisang raja

Bananensoort

 

Pofferces Gula Jawa

Javaanse suikerpoffertjes

 

Pokka of bandrek

Soort gemberdrank

 

Pokat

Advocaatvrucht

 

Pollong

Jonge erwtjes

  Pom Een gerecht van tajer met kip
 

Pre

Prei

 

Prol Tape

Soort van koek met singkong

 

Puarlaka

Kardemon

 

Putih telor

Eiwit

 

Putu

Soort van rijstcake

 

 

 

 

Rajugan

Grote zeekrab

 

Ragi

Indische gist

 

Rambutan

Tropische vrucht

 

Ramas

Rijst met toespijs

 

Rames

Fijnkneden, door elkaar scheppen

 

Rampah

Specerij

 

Rawit

Idem Lombok rawit

 

Rebung

Jonge bamboespruit

 

Rebung betung

Loot van grote bamboe

 

Reket

Kleine garnaal

 

Rempah

Kleine gehaktballetjes

 

Rempeyek kacang

Lekkere pindakoek

 

Rolade pisang

Bananenrollade

 

Roti

Brood

 

Roti bakar

Geroosterd brood

 

Roti kukus

Gestoomde koeken

 

Roti pisang

Bananenbrood

  Rozemarijn Kruid voor bij wild.
 

Rujak gobet

Geraspte vruchten overgoten metlombolsaus

 

Rukan

Zure vrucht

 

Rumbia

Sago

 

 

 

 

Sago ambon

Ambonese sago

 

Sago siam

Paarse sago

 

Sagon

Lekkernij van kleefrijst, klapper en suiker

 

Sagu

Sago

 

Salak asin

Gezouten slak

 

Salam

Laurier - Salemblaadje

  Salie Verse salie heeft een krachtige smaak. Het neutraliseert vet en wordt daarom gebruikt in combinatie met eend, kalkoen, wild, varkens en kalfsvlees.
  Sambal Fijngemaakte Spaanse peper
 

Sambal ajam

Sambal van kip

 

Sambal bajak

Hete sambalsoort, Piraten sambal

 

Sambal bawang

Uiensambal

 

Sambal berandal

Vlegel's sambal

 

Sambal bubuk

Toespijs bereid met fijngestampte Lombok

 

Sambal bubuk udang kering

Toespijs van fijngewreven gedroogde garnalen

 

Sambal bubuk kacang

Toespijs van fijngemaakte peulen

 

Sambal ajam

Sambal voor / met kip

 

Sambal badjak

Gebakken, pittige sambal

 

Sambal badjak udang

Gebakken, pittige sambal met garnalen

 

Sambal bajak

'Piraten'sambal

 

Sambal bawang

Milde sambal met verse uien

 

Sambal berandal

'Vlegel' sambal

 

Sambal brandal

Gebakken, pittige sambal

 

Sambal cuka

Is gemaakt van Spaanse peper, Chili pepers en azijn

 

Sambal dapur

Frisse sambal

 

Sambal djahe

Milde sambal met verse gember

 

Sambal djeruk

Milde, licht-zure sambal (djeruk betekent citrusvrucht)

 

Sambal ebi

Sambal van gedroogde garnalen

 

Sambal gandaria

Sambal van gandaria (kleine eetbare vrucht)

 

Sambal gledek

Zéér pittige sambal

 

Sambal goreng

Gebakken sambal

 

Sambal goreng dendeng

Toespijs van gebakken gedroogd gekruid vlees

 

Sambal goreng godok

Gekookte toespijs

 

Sambal goreng kol

Sambal van kool

 

Sambal goreng udang

Toespijs van garnalen

 

Sambal goreng dada-telur

Heet gekruide en gefruite eierpannenkoekjes

 

Sambal katjang (kacang)

Milde sambal, gemaakt van pinda's

 

Sambal kelapa

Toespijs van klapper

 

Sambal keluwak

Sambal van keluak (soort van noot).

 

Sambal kemiri

Milde sambal, gemaakt van kemirie-noot

 

Sambal lombok goreng 

Sambal van gebakken pepers.

 

Sambal manis

Pittige, zoete sambal

 

Sambal miri

Sambal van kemirienoten

 

Sambal oelek

Basis sambal van rode pepers, zout en (een beetje) suiker

 

Sambal padang

Zéér milde sambal

 

Sambal pecel

Sambal gemaakt van pinda's

 

Sambal pelencing

Sambal voor bij gekookte groenten

 

Sambal pepesan

Sambal speciaal voor bij visgerechten

 

Sambal peteh

Petehbonensambal

 

Sambal pedis

Pittige sambal (pedis of pedas betekent heet)

 

Sambal petis

Sambal van petis (vis/garnalenpasta)

 

Sambal poja

Toespijs van gebakken geraspte klapper

 

Sambal raden

'Heren's sambal

 

Sambal rawit

Sambal van kleine groene rawitpepertjes

 

Sambal setan

Zéér pittige sambal (setan betekent duivel)

 

Sambal soto babat

Sambal voor bij de soto van pens

 

Sambal taotjo

Milde sambal, met sojabonenpasta

 

Sambal terasi

Sambal van trassie

 

Sambal teri

Sambal van ikan teri (soort van gedroogde kleine vis)

 

Sambal tjampoer

Sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui

 

Sambal tomat

Milde sambal, met verse tomaat

 

Sambal trassi

Sambal gemaakt van garnalenpasta (ook populair in Suriname)

 

Sambal udang 

Sambal van garnalen.

 

Sandung lamur

Puntborst

 

Santan

Klapper- of kokosmelk. Wordt bereid door het uitpersen van het vruchtvlees van de kokosnoot.

 

Santan cewér

Dunne klappermelk

 

Santen kentel

Dikke klappermelk

 

Saos

Jus, saus

  Saoto soort soep
 

Sapi

Rund

 

Saté

Aan een stokje geregen en geroosterde stukjes vlees

 

Saté ajam

Kip saté

 

Saté babi

Saté van varkensvlees

 

Saté bumbu

Kruiden saté

 

Saté bumbu kacang

Geitevlees saté met pindasaus

 

Saté bumbu kuning

Saté met gele saus

 

Saté buntel

Verpakte saté

 

Saté buntel tengiri

Saté met tenggiri (soort van zeevis)

 

Saté campur

Gemengde saté

 

Saté cirebon

Speciale soort geitevleessaté

 

Saté kambing

Saté van geitenvlees met ketjapsaus

 

Saté kerang

Saté van schelpdieren

 

Saté lepas

Saté niet aan stokjes

 

Saté manis

Saté van rundvlees

 

Saté pentol

Special saté soort

 

Saté rempela

Saté van vogelmaagjes/kippehartjes

 

Saté sapi

Rundvlees saté

 

Saté Sumatra

Sumatraanse saté, erg heet!

 

Saté udang

Garnalen saté

 

Saucijs bakar

Geroosterde saucijsjes

 

Sawi

Groentensoort

 

Sawi asin

Gepekelde Chinese kool

 

Sawi cina

Chinese kool

 

Sayur

Gerecht van groenten

 

Sayur asem

Zuur groentegerecht met pinda's

 

Sayur asem-asem

Een zurig groentegerecht

 

Sayur bening

Helder groentengerecht

 

Sayur bobor

Gerecht met pompoen en bajam (soort van spinazie)

 

Sayur brongkos

Een soepachtig groentengerecht

 

Sayur kare

Groentengerecht met vlees en aardappel

 

Sayur kluwih

Gerecht van broodboomvrucht

 

Sayur lodeh

Een gemengd groentegerecht

 

Sayur menir

Groentegerecht met jonge maïs

 

Sayur misoa

Groentegerecht met misoa (soort van bami)

 

Sayur nangka

Gerecht met jonge nangka

 

Sayur oyong

Oyonggerecht (soort van klimplant)

 

Sayur pada-mara

Gerecht met singkongblad

 

Sayur sambal godog

Gerecht met onder meer kouseband

 

Sayur sawi

Gerecht met sawi (lijkt op paksoi)

 

Sayur sawi asin

Gerecht met zout sawi

 

Sayuran

Groenten

 

Sayuran kering

Gedroogde groenten

 

Sedeng

Zoetzout

 

Sedep malam

Lelieknopjes

 

Sekotting

Gemberdrank

 

Selaar

Makreelachtig visje

 

Selamat makan

Eet smakelijk

 

Selasi

Basilicum

 

Selasi Belanda

Kruizemunt

 

Semur

Gesmoord vlees

 

Semur terong

Een terong stoofschotel

 

Senanging Kurau

Zeevis

 

Sepersi

Asperge

 

Serbat

soort van gemberdrank

 

Sereh

Citroengras

 

Serundeng

Geraspte kokos met pinda's

 

Setupan sayur

Gestoofde groenten

  Siejoe Chinese sojasaus, te vervangen door ketjap asin
 

Simping

Mosselsoort

 

Singur

Koeienlippen

 

Singkong

Cassave

  Sioe Chinese sojasaus, te vervangen door ketjap asin
 

Sioong

Schijfje

  Sim een bonensoort
 

Siriaja

Tafelvrucht

 

Sirikja

Sausje voor koek

 

Sirikool

Zuurkool

 

Sirsak

Zuurzak

 

Slada

Salade

 

Soja

Sojabonensaus

 

Sop

Soep

 

Sontong kering

Gedroogde inktvis

 

Sop ajam

Kippensoep

 

Sop jagung muda

Jonge maïssoep

 

Sop kacang hijau

Katjang hidjausoep

 

Sop kacang merah

soort van bruinebonensoep

 

Sop kembang telor

Eiersoep

 

Sop kentang

Aardappelsoep

 

Sop macroni

Macaronisoep

 

Sop sarang burung

Vogelnestjessoep

 

Sop sayuran

Groentensoep

 

Sop su'un

Soe'oensoep

 

Sop taoge

Taogesoep

 

Sop telur gulung

Roereisoep

 

Sop vitamin

Vitaminerijkesoep

 

So-unn/Laksa

Fijn glazige Chinese vermicelli

 

Soto

Soep

 

Soto Ayam

Soort soep met kip

 

Soto babat

Soort soep met pens

 

Soto Bandung

Vleessoep met tahoe, vlees

 

Soto daging

Soep met vlees

 

Soto daging sapi

Vleessoep van rundvlees

 

Soto kudus

Kerstavond vleessoep

 

Soto nangka

Vleessoep met jonge nangka

 

Srikaya ketan

Gekookt kleefrijstgerecht

 

Sukun

Broodvrucht

 

Sumbal

Vissoort

 

Sumsum

Merg

 

Susu

Melk

 

Sutil

Langwerpig ijzeren schepje

     
 

Tahu

Vleesvervanger uit sojabonenmeel bereid

 

Tahu tumis kecap

Tahu met sojabonensaus gefruit

  Tajer Een wortelsoort, wordt gebruikt voor in de pom
 

Tales

Knolgewas

 

Tamarinde

Zure peulvrucht, als vervanging, scheutje azijn

 

Tambun

Vet van vlees

 

Tangkwee

Droog geconfijte Chinese vrucht

 

Taogé

Uitspruitsel van bonen

 

Taoco

Preparaat van Sojabonen in papvorm

  Taotjo Preparaat van sojabonen
 

Tapai podeng

Kleefrijstpudding

 

Tapé

Gekookte gegiste ketella

 

Tapioca

Tapioca-meel. meel van de cassaveknol, alternatief is maizena.

  Tarka Ingrediënten met een sterk aroma, zoals knoflook, komijnzaad, mosterdzaad of ui, de worden kort gebakken in hete olie. Deze sterke geurende olie wordt dan vlak voor het opdienen over het gerecht gegoten. Valt niet onder de categorie "light" maar wel lekker.
 

Taugé

Ontkiemde kacang iJu

 

Tawas

Aluin

 

Tawes

Vissoort

 

Tebel

Dikke klappermelk

 

Telur of Telor

Ei

 

Telur asin

Pekel-ei

 

Telur masak bali

Eieren met een speciaal sausje

 

Telur rebus

Gekookt ei

 

Telur tubruk

Gezouten viskuit

 

Tembang

Vissoort

 

Tembikeh

Watermeloen

  Temoekkoentji Wortelsoort
 

Tempeh

Vegetarische vervanger van kroepoek, koekje van gigiste sojabonen

 

Temu-kunci

Wortelsoort

 

Temuwalak

Wortelsoort

 

Teri nassi

Larfjes van ikan teri

 

Tenggiri

Grote zeevis

 

Tepes kelapa

Schors van een klapper

 

Tepung

Meel

 

Tepung beras

Rijstmeel

 

Tepung kanje

Stijfsel van rijst

 

Tepung kasbi

Cassavemeel

 

Tepung ketan

Kleefrijstmeel

 

Tepung sagi ubi

Meel van de sagoknol

 

Terasi

Vis- of garnalenpasta (Trassi)

 

Terasi bakar

Geroosterde garnalenpasta

 

Teri

Klein zeevisje

 

Teri goreng

Gebakken teri

 

Terigu

Tarwemeel

 

Terong

Aubergine

 

Terong Belanda

Vrucht van boomheestersoort

 

Tétéllan

Kleine stukjes vlees

 

Timun tikun

Courgette

 

Timun tikus

Augurk

 

Tiram

Oester

 

Tiembool

Broodvrucht

  Tjampoeradoek Zure groenten
  Tjeremé kleine, zure vrucht
  Tjitiji Gedroogde runderhuid
 

Tomatee

Tomaat

 

Tong Choy

Gepekelde groenten

 

Tongkol

Tonijn

 

Tong-seng

Saté van geitenhart

  Trassi Vis- of garnalenextract
 

Tuak

Palmwijn

 

Tubruk

Gezouten viskuit

 

Tulang babi

Varkenskluifjes

 

Tumis

Fruiten, groente/kruiden

 

Tuturuga

In olie gestoofde schildpad

 

 

 

 

Ubi

Zoete aardappel

 

Udang

Garnalen

 

Udang karang

Kreeft

 

Udang kering

Gedroogde garnalen

 

Udang windu

Grote garnalen

 

Ubri

Zoete aardappel

 

Ulek

Fijnstampen

 

Ulekan

Stenen vijzel

 

Uling

Aal

 

Uling kembang

Grote aal

 

Urap urap

Mengen ook groenten

  Urdi kleine groene boontjes
 

Usus

Darmen

 

 

 

 

Venkel

Plant met specerij-achtig zaad

  Vindaloo pasta Basiskruidenmengsel voor pittige Indiaase curries.
 

 

 

 

Wacang

Braadpan met bolle bodem, wadjan

 

Wajik

Erg zoete kleefrijstkoek

 

Wok

Chinese braadpan met bolle bodem, wok

 

Wonton-vellen

Dunne deegvelletje (10x10 cm) om te stomen

 

Wortelcis

Worteltjes