Hoe Hyper-V Server 2008 te installeren

Over Hyper-V
Microsoft Hyper-V Server 2008 werd op 1 oktober 2008 na wekenlange speculatie en een eerdere aankondiging geļntroduceerd. Het product is een verder geoptimaliseerde Server Core installatie van Windows Server 2008 Standard Edition x64, waarbij alle andere server rollen zijn verwijderd en de Hyper-V rol standaard is geļnstalleerd. Een aardig detail is hvconfig.cmd, de tekstgebaseerde wizard waarmee Hyper-V Server 2008 op een gemakkelijke manier geconfigureerd kan worden na installatie.
Meer informatie over Hyper-V Server 2008 is onder andere hier te vinden.

Hyper-V Server 2008 installeren
De Hyper-V Server 2008 installatie bestaat uit vijf stappen:

Stap 1
De eerste stap is het vinden van geschikte hardware.
Hoewel het driver model, dat met Windows Server 2008 en Windows Vista SP1 wordt gedeeld, veel hardware toestaat, dient de machine waarop Hyper-V geļnstalleerd dient te worden wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

· De processor dient een recente x64-64 capabele processor te zijn
(Intel Core duo en AMD64 Athlon64 en Opteron processoren zijn goede voorbeelden)

· Het moederbord en de BIOS dienen hardware ondersteunde virtualisatie en hardware opgelegde Data Execution Prevention (DEP) te ondersteunen. De features dienen ook aangezet te zijn in het BIOS.

Tip!
De Windows Server Catalog geeft een compleet overzicht van hardware die werkt met Windows Server 2008 en Hyper-V. Hoewel het geen 100% garantie geeft dat Hyper-V zal werken, kan ook de SecurAble tool van Gibson Research Corporation worden gebruikt.

Stap 2
Nu geschikte hardware is gevonden, kan een geschikte versie van het DVD ISO bestand van Hyper-V Server 2008 worden gedownload. Er zijn twaalf verschillende talen beschikbaar, van Amerikaans Engels tot het Chinees dat in Hong Kong wordt gesproken en geschreven. Een Nederlandstalige versie van Hyper-V Server 2008 is (nog) niet beschikbaar. Ik downloadde de 929MB wegende Microsoft Hyper-V Server 2008 ISO hier. Het ISO bestand kan gebruikt worden om een DVD mee te beschrijven. Dit levert een DVD op, waar vanaf de hardware kan opstarten om de installatie van Hyper-V uit te voeren.

Tip!
Voor het gebruik van het ISO bestand in andere installatiescenario’s, zoals het installeren vanaf een opstartbare USB stick of installatie via het netwerk kan hier meer informatie worden gevonden.

Stap 3
Start de Hyper-V capabele computer op vanaf het installatiemedium en wacht totdat Windows klaar is met het laden van de installatiebestanden.
* Kies de taal van je keuze voor de installatie
* Kies de te installeren taal, de landinstellingen en de toetsenbordinstellingen en druk vervolgens op Next
 
om door te gaan.
* Druk op de Install now knop om aan te vangen met de installatie.
Lees de End User License Agreement (EULA) aandachtig door (Yeah right!) en vink vervolgens de optie I accept the license terms aan. Gebruik hierna de knop Next.
* Kies Custom (advanced) als installatietype. De Upgrade optie is niet beschikbaar.

Paritioneer de harde schijf van de machine.

Tip!
De testserver in dit voorbeeld was voorzien van een schrale harde schijf op een simpele controller. Bij een productie server kan het partitioneren van de harde schijf echter voor behoorlijk wat hoofdbrekens kosten.
Wanneer de partitionering van de server uiteindelijk niet ideaal blijkt te zijn, dan kan deze achteraf nog aangepast worden. Hyper-V Server 2008 biedt net als Windows Server 2008 de ingebouwde mogelijkheid om schijven te verkleinen en te vergroten, zonder gegevensverlies. Kijk hier voor meer informatie.
Druk op Next wanneer aan de behoefte om te partitioneren is voldaan. De installatie zal nu plaatsvinden. Er worden bestanden gekopieerd en uitgepakt. Daarna worden ook features en updates geļnstalleerd. De server zal hierna herstarten. Vervolgens wordt de installatie afgerond en wordt de server voor een tweede keer herstart.

Stap 4
Nu start Hyper-V Server 2008 voor de eerste keer op en kan er worden aangemeld op de nieuwe Hyper-V Server. Druk de Ctrl, Alt en Del knop van het toetsenbord tegelijkertijd in en druk vervolgens op de knop Other User. Geef als gebruikersnaam Administrator op en specificeer een blanco wachtwoord.

NB:
Het blanco wachtwoord is een beveiligingsmechanisme. Aangezien het Administrator account het enige account is op de server, kunnen de bronnen van de server niet worden benaderd vanaf het netwerk, aangezien hiervoor een wachtwoord is vereist. Na de eerste aanmelding wordt gevraagd een nieuw wachtwoord op te geven voor het Administrator account. Dit wachtwoord dient te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan complexe wachtwoorden:
· Heeft een minimale lengte van 6 tekens
· Bevat kleine letters, hoofdletters, cijfers en vreemde tekens (3 van 4)
· Bevat geen significant deel van de gebruikersnaam
Specificeer het nieuwe wachtwoord twee keer. Documenteer het ook op een veilige plek.

Druk op OK om door te gaan, nadat het wachtwoord succesvol is gewijzigd. Wacht vervolgens een paar minuten totdat het bureaublad is voorbereid. (Dit kan lang duren.)

Stap 5
Na aanmelden op de Hyper-V Server verschijnt hvconfig.cmd automatisch:

clip_image009

Binnen deze tekstgebaseerde wizard kan snel:
· Het domein- en werkgroeplidmaatschap worden gewijzigd
· De computernaam worden gewijzigd
· De netwerkconfiguratie worden aangepast
· Een account worden toegevoegd aan de lokale Administrators groep
· Windows Update worden geconfigureerd en uitgevoerd
· Remote Desktop worden ingesteld
· De huidige configuratie van land-, tijd- en datuminstellingen worden gewijzigd
  (gebruikmakend van inetcpl.cpl en timedate.cpl)
· Afgemeld , herstart en afgesloten worden
· De command prompt (cmd.exe) worden bereikt

Vanaf de command prompt kan de Hyper-V installatie verder worden aangepast aan de smaak en voorkeuren van de beheerder(s) en/of de geldende regels binnen de organisatie voor installatie van servers.

Hyper-V Server 2008 beheren

Hyper-V Server 2008 kan na installatie en configuratie op verschillende manieren worden beheerd:
· Vanaf een volledige installatie van Windows Server 2008, met de Hyper-V Manager.
  Installeer de Hyper-V Manager binnen de Server Manager. De Hyper-V Manager is beschikbaar als 
  Server Feature in de categorie Management Tools.

· Vanaf een Windows Vista machine met Service Pack 1, met de Hyper-V Manager.
  Download de Hyper-V Manager voor 32bit Windows Vista installaties hier. Kijk bij gebruik van 64bit
  Windows Vista installaties hier.

· Vanaf een willekeurige Windows installatie, gebruik makend van WMI en/of Powershell

· Met System Center Virtual Machine Manager 2008 (binnenkort beschikbaar)